Defensie

Mijnenjagers versterken patrouilles Oostzee

Adverentie

Het NAVO-vlootverband SNMCMG1 intensiveert de patrouilles op de Oostzee. Dit omdat twee onderzeese kabels tussen Estland en Zweden zijn beschadigd. Nederland maakt met Zr.Ms. Vlaardingen deel uit van het eskader mijnenjagers. Om verdachte activiteiten op tijd bloot te leggen, houdt het bondgenootschap de situatie op de Oostzee ook vanuit de lucht goed in de gaten. Daarvoor zijn maritieme verkenningsvliegtuigen, AWACS-radartoestellen en drones ingezet.

Sinds de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen in september 2022 versterkte de NAVO de patrouilles al in de buurt van kritieke infrastructuur. Eerder dit jaar zette de alliantie ook een coördinatiecel in om onderzeese infrastructuur veilig te houden. De Vlaardingen heeft een 35-koppige bemanning en vaart sinds augustus voor de SNMCMG1 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 1). Ook de Belgische BNS Crocus is ingezet voor de NAVO reactiemacht. Het vlootverband richt zich onder meer op het ruimen van explosieven in de Oostzee.

SNMCMG1 maakt onderdeel uit van de NATO Response Force, de snelle reactiemacht van de NAVO. De marine levert continu mijnenjagers aan de NAVO voor snel inzetbare vlootverbanden. Daardoor kan het bondgenootschap voor militaire operaties direct een beroep op hen doen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button