
Den Helder – De fractie van Behoorlijk Bestuur houdt zich nog altijd bezig met recente wijzigingen rond het busvervoer in Den Helder, ondanks dat de gewijzigde dienstregeling al enige tijd geleden is ingevoerd. Fractievoorzitter Sylvia Hamerslag blijft het college bestoken met vragen over de gevolgen van het schrappen van bepaalde bushaltes en de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. Hoewel het college al meerdere keren op die vragen heeft gereageerd, laat Behoorlijk Bestuur het onderwerp niet los.
Hamerslag heeft voor de derde keer schriftelijke vragen over deze kwestie ingediend. Namens Behoorlijk Bestuur benadrukt zij continu dat ouderen en andere kwetsbare groepen door de nieuwe busdienstregeling verder moeten lopen naar de bushalte of zelfs helemaal geen gebruik meer kunnen maken van de bus. Het college verwijst in reactie daarop steeds naar een reizigersonderzoek waaruit blijkt dat het gebruik van bepaalde lijnen (met name lijn 34 richting Schooten Plaza) door ouderen minimaal was en dat alternatieve vervoersopties mogelijk effectiever zijn. De door het college voorgestelde alternatieven, zoals doelgroepenvervoer of een belbus, vindt BB maar niks. De fractie blijft pleiten voor een terugkeer van de oude haltes, wat volgens het college niet realistisch is binnen de huidige financiële en logistieke kaders.
Een ander punt dat Hamerslag herhaaldelijk naar voren brengt is dat de petitie die zij heeft opgezet tegen de wijzigingen in de dienstregeling genegeerd zou worden. Deze overhandigde zij op 6 mei 2024 met 1708 handtekeningen aan Jeroen Olthof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Dat gebeurde voorafgaand aan de vergadering van de raadscommissie stadsontwikkeling en beheer. Tijdens die vergadering reageerden zowel Olthof namens de provincie als wethouder Petra Bais namens het Helderse college begripvol op de petitie en werd toegezegd dat aanvullend vervoer geregeld wordt voor de groepen en locaties die bij de nieuwe dienstregeling buiten de boot vallen. Hoewel het college dit keer op keer benadrukt, blijft Behoorlijk Bestuur van mening dat de zorgen van de ondertekenaars niet serieus genomen worden.
Strategie van herhaling
In de beantwoording van de eerste rondes vragen heeft het college duidelijk gemaakt dat de provincie uiteindelijk verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in de regio. “Het is niet de gemeente die gaat over eventuele wijzigingen”, aldus B&W. Daarbij geeft het college aan dat de provincie het gebruik van het OV na de nieuwe dienstregeling, zo ook klachten die bij de gemeenten en Connexxion binnenkomen, monitort en dat de eerste cijfers positief zijn. Verder zegt het college – nogmaals – in samenwerking met de provincie druk bezig te zijn met het zoeken naar andere vervoersoplossingen voor gedupeerde inwoners.
Hamerslag heeft nu echter voor de tweede keer vervolgvragen gesteld. Behoorlijk Bestuur lijkt daarmee vast te houden aan een strategie van herhaling, zonder dat dit leidt tot wezenlijke veranderingen of oplossingen. Waarom kiest de fractie er niet voor om constructief mee te denken over haalbare alternatieven? “Wij hebben al aangegeven hoe wij het willen. Dat is behouden wat je hebt en aanvullen wat je nog nodig hebt. We hebben van tevoren gezegd dat de nieuwe dienstregeling niet goed zou zijn. Ik ga geen oplossingen bedenken voor wat zij gecreëerd hebben. Dat is de omgekeerde wereld”, reageert Hamerslag.
De fractievoorzitter van Behoorlijk Bestuur is niet van plan haar strategie te wijzigen. Zij lijkt hiermee tevens al campagne te voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. “Tot en met de verkiezingen gaan we alle antwoorden van het college analyseren en komen er weer vervolgvragen, totdat ze er schijtziek van worden. Misschien volgt er ook nog wel een motie. Dan kan ons niet verweten worden dat we niet doorpakken”, aldus Hamerslag.
Vragen Behoorlijk Bestuur
Lees hier de eerste set vragen van Behoorlijk Bestuur, met daarbij de antwoorden van het college.
Lees hier de tweede set vragen van Behoorlijk Bestuur, met daarbij de antwoorden van het college.
Lees hier de derde set vragen van Behoorlijk Bestuur, waar het college nog geen antwoord op heeft gegeven.
Het verhaal is eigenlijk gewoon heel duidelijk. De gemeente is op zoek naar alternatieven voor OV en dat zegt natuurlijk gewoon al genoeg over de staat van ons OV. Ik denk dat het naief is om te denken dat we dat met wat herhaalde kritische vragen op gaan lossen. Lokaal en regionaal is men niet bereid (en volgens mij ook helemaal niet in staat) om iets fatsoenlijks neer te zetten wat mensen zou kunnen aantrekken in plaats van zoveel mogelijk afstoten. Ook ik vind het ronduit asociaal om zo met toch al kwetsbare mensen om te gaan en ze zo dat beetje zelfstandigheid even af te pakken…. maar laten we niet net doen of het voor de aanpassingen wel iets voorstelde, dat OV in Den Helder. Het is nu nog steeds niets, maar anders en inderdaad ten koste van wat minder mondige en wat minder weerbare mensen. Deze kar is volgens mij ook vanuit Den Helder getrokken door een VVD-er en dan ligt dit natuurlijk ook gewoon volledig in de lijn der verwachtingen.
Waarom zou je in Den Helder, als je kunt lopen of fietsen, de bus precies pakken? Ik woon naast het ziekenhuis. Als ik vanuit thuis een keer zou willen gaan winkelen in De Schooten, dan kan ik net zo goed naar De Schooten lopen. Ben je net zo “snel”. Pak je de fiets, dan ben je er zelfs in 25% van de tijd die je kwijt zou zijn aan de bus. De bus hier is er om forensen en scholieren naar de stations te brengen of scholieren naar de F. Bijlweg te brengen. We noemen het Openbaar Vervoer, maar een groot deel van de betekenis van dat begrip is al jaren verleden tijd. Den Helder is hier overigens ook niet uniek in hoor. Mini stadjes zoals Den Helder zijn vaak “vlees noch vis”. Ik heb in een dorp met ruim 20k inwoners gewoond naast een echte stad. Daar reed een lijn van de stadsdienst een rondje door het hele dorp. Dat was gewoon top. Je kon overal redelijk in de buurt komen met de bus en de bus reed met een prachtige frequentie. Wilde je naar 1 van de wijken van de naastgelegen stad, dan hoefde je maximaal 1 keer over te stappen. En ja, dan gaan mensen de bus dus ook echt gebruiken. Deed ik daar ook, omdat het gewoon bruikbaar was en geen kansloze tijdvreter. Ik heb ook in een (andere) echte stad gewoond. Ook daar heeft het OV soms zijn nadelen, maar het is geenszins te vergelijken met dat slechte excuus voor OV wat we hier hebben. Zelfs de trein is in Den Helder uiterst inefficient. Die moet al 5 keer stoppen voor je in Alkmaar aankomt en dat enkel spoor vanaf Schagen is alles behalve betrouwbaar.