100 vuilniszakken met drugsafval in natuurreservaat

Een wandelaar heeft zaterdagochtend 23 november in het natuurreservaat Mariëndal in Den Helder zo’n 100 vuilniszakken aangetroffen in en langs een sloot. Er bleek drugsafval in te zitten, afkomstig van een hennepkwekerij. De gemeente heeft de zakken opgeruimd. Het is nog onduidelijk wie het afval daar heeft gedumpt.

De aanpak van drugscriminaliteit heeft een grote prioriteit bij de overheid. Het is een vorm van ondermijning, waarbij de grens tussen de boven- en de onderwereld vervaagt. Criminelen maken bij hun criminele praktijken steeds meer gebruik van legale bedrijven, voorzieningen en instanties. Denk daarbij aan het witwassen van geld uit grootschalige hennepteelt of drugshandel, mensenhandel, fraude met subsidies of uitkeringen en cybercrime. Dit ontwricht de samenleving. De aanpak kost de overheid en in indirect de belastingbetaler veel geld.

De gemeente vraagt daarom signalen van drugsproductie- of handel altijd te melden. Als het gaat om niet-spoedeisende zaken kan dat via meldcriminaliteit@denhelder.nl. Spoedeisende gevallen kunnen worden gemeld via 112. Anoniem melding doen kan ook, via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000.

Mobiele versie afsluiten