Defensie

Trio maritieme helikopters oefent vanaf varend vliegveld

Den Helder – De Koninklijke Luchtmacht oefent vanaf deze week voor het eerst met drie NH90’s tegelijk aan boord van een amfibisch transportschip van de Koninklijke Marine. Zr.Ms. Johan de Witt en de maritieme gevechtshelikopters doen mee in de Fleet Operational Sea Training, waarin ze verschillende aspecten van oorlogsvoering beoefenen. De oefening vindt plaats voor de Britse zuidkust.

In de training die kortweg FOST heet, staan het opsporen van onderzeeboten en strijd tegen oppervlaktedoelen op het programma. Het oefenen vindt plaats in de wateren ten zuiden van de Britse havenstad Plymouth. Normaal opereren de NH90’s van 860 Squadron voor de FOST vanaf het Britse Naval Air Station Culdrose. Dat is echter vanwege Covid-19-maatregelen gesloten. Daarom is Zr.Ms. Johan de Witt 3 weken een varend vliegveld voor de kust van Zuid-Engeland.

Nadat het schip al eerder was vertrokken, kwamen de helikopter maandag aan boord vanaf hun thuisbasis Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder. Gisteren was de 1e oefendag. “Voor ons is het uniek dat wij nu alle logistieke ondersteuning onder 1 dak hebben”, geeft detachementscommandant luitenant-ter-zee der 1e klasse Friso Feenstra aan. “Alles staat aan boord. Dat maakt de training net zo realistisch als daadwerkelijke inzet en dus erg waardevol voor de leerlingen.”

Maritieme oorlogsvoering
Luchtmacht en marine leiden helikopterbemanningen tijdens FOST op voor maritieme oorlogsvoering. Samen doen ze ervaring op voor toekomstige inzet en het opereren vanaf een schip. “Ons doel is het zo goed mogelijk ondersteunen van de helikoptertrainingen en ervaring opdoen met de NH90”, zegt commandant kapitein-ter-zee Walter Hansen. “We ervaren nu welke uitdagingen daar voor ons als schip bij komen kijken. Bijvoorbeeld hoe richten we de hangaar in en hoe communiceren we met elkaar.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button