Den HelderPolitiek

Den Helder leent twee miljoen aan Alliander voor uitbreiding energienet: “Als aandeelhouder moet je investeren”

Den Helder – Alliander heeft 600 miljoen nodig voor verdere investeringen aan het energienet en heeft de aandeelhouders om geld gevraagd. De gemeente Den Helder is zo’n aandeelhouder en wordt gevraagd twee miljoen uit te lenen. In de raadscommissie Bestuur en Middelen bleek dat de raad achter het voorstel staat, al gaven de leden wel een aantal kanttekeningen mee aan het college. Onder meer over de invloed van datacenters.

De energietransitie maakt dat zowel de vraag als het aanbod van stroom enorm toeneemt. Daardoor moet volgens Alliander de capaciteit van de elektriciteitsnetten de komende jaren op veel plekken worden verdubbeld. Wethouder Kees Visser werd onderworpen aan een aantal technische vragen, zoals waarom er is gekozen voor een reverse converteerbare obligatielening en wat dat überhaupt inhoudt. Het belangrijkste kenmerk van de lening is dat Alliander het recht heeft hem gedeeltelijk of geheel terug te betalen in aandelen. Met de rente gaat de gemeente ongeveer €30.000,- per jaar verdienen.

Die mogelijke terugbetaling in aandelen is volgens Sjoerd Oudijk van Behoorlijk Bestuur niet wenselijk. De gemeente zou dit zelf in handen moeten houden. Ook Marja Timmers van GroenLinks maakte zich zorgen over de voorwaarden. Zij vroeg zich onder meer af wat het effect is op de financiële weerstand van de gemeente. Sacha Houtveen van het CDA vroeg zich af of het gebruikelijk is dat de gemeente dit soort leningen verstrekt. Waarom gaat Alliander niet gewoon naar de bank? Behoorlijk Bestuur, D66 en de PvdA vroegen zich allen hardop af wat binnen de regio de rol van de datacenters is. Die vragen nogal wat van het net, dus in zekere zin zal Alliander nu ook moeten investeren om deze commerciële partijen tegemoet te komen.

Lening van de aandeelhouders is gebruikelijk
Volgens portefeuillehouder Kees Visser is een dergelijke constructie niet ongebruikelijk. Het is normaal dat een bedrijf als Alliander eerst naar de aandeelhouders kijkt wanneer het financiële middelen nodig heeft en het is ook niet vreemd dat de gemeente via bedrijven investeert in de infrastructuur. Gezien de renteopbrengsten zou het voor de gemeente ook alleen maar nadelig zijn als Alliander naar de bank ging. Daarbij stelt Visser dat de gemeente eigenlijk geen risico loopt: Alliander zal niet zomaar failliet gaan of opgekocht worden, de vraag naar energie neemt alleen maar toe.

Dat een groot deel van die vraag naar datacenters of andere bedrijven gaat is volgens Visser geen relevante vraag in dit geval. Die datacenters zijn er nu eenmaal en die zullen ook niet snel verdwijnen. De datacenters en andere bedrijven die veel stroom vragen zijn ook van belang voor de inwoners van Den Helder. Daarbij is het ook geen relevante discussie bij het verstrekken van deze lening. De terugbetaling in aandelen is volgens Visser niet onwenselijk, al concludeerde commissielid Oudijk daarop dat de wethouder meer oog heeft voor de belangen van Alliander dan die van de inwoners. Visser reageerde hier enkel op door te zeggen dat hij die opmerking flauw vond.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button