Overige

Welke bedrijfsarts past het beste bij onze organisatie?

Als bedrijf is het essentieel om een goede bedrijfsarts te hebben. Het hebben van een goede bedrijfsarts kan ziekteverzuim bij tijds opsporen en voorkomen dat werknemers langdurig ziek zijn. Een bedrijfsarts inschakelen doet u bijvoorbeeld wanneer een werknemer voor meerdere dagen ziek is. Het hebben van een bedrijfsarts is per wet (Arbowet) verplicht, ieder bedrijf dient dus een bedrijfsarts te hebben. U wilt dan natuurlijk wel een goede bedrijfsarts hebben. Maar waar vindt u deze? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

Wat doet een bedrijfsarts precies?

Een bedrijfsarts is als het ware de zakelijke versie van een huisarts, voor zowel u, als voor uw werknemers. Wanneer een werknemer langdurig ziek is, krijgt deze met de bedrijfsarts te maken. Hij of zij beoordeelt wat de vervolgstappen zijn. En de bedrijfsarts adviseert ook of de werknemer (spoedig) terug kan keren op de werkvloer, of langdurig afwezig zal zijn. Ook gezondheidskeuringen en aanstellingskeuringen worden gedaan door de bedrijfsarts. Zoals alle dokters, heeft de bedrijfsarts ook een geheimhoudingsplicht. Er mogen nooit medische gegevens gedeeld worden van de werknemers. En natuurlijk ook niet van de werkgever.

Wat is het verschil tussen een bedrijfsarts en arbo arts?

Een andere arts die u wellicht vaker voorbij heeft horen komen is de arbo arts? Wat is het verschil tussen een bedrijfsarts en een arbo arts? Een arbo arts heeft alleen een basisopleiding gedaan. Een bedrijfsarts is echt gespecialiseerd en heeft een aanvullende opleiding gedaan van 4 jaar.

Hoe vindt u een goede bedrijfsarts?

Het vinden van een goede bedrijfsarts kan best lastig zijn. Elk bedrijf is anders en elk bedrijf heeft andere (medische) hulp nodig. Heeft u bijvoorbeeld een bedrijf in de ICT, dan zullen er vaker mentale problemen optreden in plaats van fysieke ongemakken. Heeft u een bedrijf in de detailhandel? Dan kunnen fysieke problemen juist weer vaker voorkomen. U wilt natuurlijk een bedrijfsarts die gespecialiseerd is in uw vakgebied. Waar vindt u deze? Deze kunt u op verschillende manieren vinden. Een manier is via uw arbodienst. Ook kunt u zelf opzoek gaan door middel van een zogeheten maatwerkregeling. Laat u van tevoren in ieder geval goed informeren en doe zelf ook een beetje onderzoek. Dit kan bijvoorbeeld op de website van HRNavigator, waar u veel informatie kunt vinden over bedrijfsartsen, maar ook over arbodiensten en nog veel meer zakelijke onderwerpen.

Toon meer

Reclame Regio Noordkop

Bovenstaand bericht is aangeleverd aan Regio Noordkop en voor plaatsing is betaald. Regio Noordkop is niet verantwoordelijk voor aard en inhoud van het bericht. Vragen over bovenstaand of soortgelijke berichten? Mail naar hoofdredactie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button