Hollands KroonPolitiek

Gedeputeerde Stigter probeert de Wieringermeer te sussen: “Er is nog niks besloten”

Advertentie:

Middenmeer – Gedeputeerde Edward Stigter (GroenLinks) was donderdagavond in De Meerhoeve aan de Cultuurweg bij Middenmeer om te praten over de provinciale Energievisie. Daarin staat Middenmeer getekend als kansrijke ‘energiehub’. Dat klinkt mooi, maar betekent in de praktijk de aanleg van hoogspanningskabels en een transformatorstation van 150 bij 500 meter. Volgens Stigter staat nog niks vast. Toch was er weinig reden voor inwoners om minder bezorgd te worden.

De drukbezochte avond was georganiseerd door de gemeente en de provincie. Het college van Hollands Kroon werd kort geleden onaangenaam verrast door de energievisie van de provincie. Met de weerstand tegen de ontwikkelingen rondom de datacenters nog vers in het geheugen is het bijzonder pijnlijk dat de provincie juist de Wieringermeerpolder als kansrijk ziet voor grootschalige investeringen in het energienetwerk. Haar onvrede over het gebrek aan participatie benadrukte wethouder Lilian Peters donderdagavond nog eens in het bijzijn van de gedeputeerde: “Als het over ons gaat, dan ook met ons.”

Dat er geïnvesteerd moet worden in het energienet staat vast, zo beaamde Peters ook. Alienke Ramaker van Royal HaskoningDHV is nauw betrokken bij de plannen van de provincie weet goed voor welke uitdagingen het energienet nu staat. Er is volgens haar inmiddels vrijwel overal in Noord-Holland krapte ontstaan. Niet alle bedrijven kunnen meer aangesloten worden op het net. In Noord-Holland Noord moet er daarom één 380kV transformatorstation komen, met een omvang tot wel 20 hectare, aangesloten via hoogspanningsmasten. Het gebied rondom Middenmeer is grote kanshebber om die last te dragen. Het is een keuze die uiteindelijk door Rijksoverheid wordt gemaakt.

Edward Stigter dacht zich als gedeputeerde voor Klimaat en Energie voor een groot deel bezig te mogen houden met het stimuleren van duurzame initiatieven en dergelijke. Zijn agenda wordt echter steeds meer beheerst door de problemen op het net. Het stroomverbruik gaat naar verwachting nog eens met een factor van vijf toenemen, terwijl het energienet nu al op slot zit. Er moeten keuzes gemaakt worden, niet alles kan meer overal. De energievisie moet richting geven aan die afwegingen, aldus Stigter.

Bezorgde inwoners
Enkele aanwezigen maakten juist daar een punt van. Jan Meijles van Red de Wieringermeer gaf aan dat er volgens hem in de Energievisie te weinig staat over sturing aan de vraagkant. Energieslurpende bedrijven zoals gevestigd op Agriport krijgen vrij spel. Volgens Stigter is dat niet het geval, al bleek uit zijn antwoord niet wat de provincie doet aan het beperken van de stroomvraag. Wel zei hij dat uitbreiding van het net sowieso noodzakelijk is, omdat de overstap van gas naar elektriciteit al een stuk meer capaciteit vraagt.

Jan Lont maakte zich zorgen over gezondheidsrisico’s. Hij denkt dat de komst van het 380kV station zal betekenen dat omwonenden uitgekocht zullen worden en gedwongen te verhuizen. De gedeputeerde kon ook Lont niet geruststellen: Of er daadwerkelijk inwoners zullen moeten verhuizen hangt af van de uiteindelijke locatie van het transformatorstation. Volgens Matthijs Roos van Tennet is dit over het algemeen echter niet het geval. Er is wel een bepaalde straal rondom zo’n station waarin niemand mag wonen. De kabels moeten bovengronds worden aangelegd omdat de grotere kabels storingsgevoeliger zijn.

Juist de Wieringermeer
Wat pijnlijk duidelijk werd door de antwoorden van de provinciale vertegenwoordigers is dat het bestaande landschappelijk inpassingstrauma waarschijnlijk mede oorzakelijk gaat zijn voor de nieuwe grootschalige ontwikkelingen. Op de vraag waarop de keuze voor de locatie van het transformatorstation gebaseerd wordt zei Ramakers namelijk dat de bestaande bedrijvigheid op Agriport juist een reden is om het in de Wieringermeer te vestigen. Er gebeurt al zo veel met energie, dat de aansluiting logisch en makkelijker is. Daarnaast is de fysieke ruimte van belang. Die is er in de polder nog voldoende.

Of de aanwezige bewoners met een gerust hart naar huis gingen is dus twijfelachtig. Volgens Stigter is het nu eenmaal niet mogelijk om gehoor te geven aan de bezwaren van iedere gemeente en iedere inwoner. Sommige belangen wegen gewoon zwaarder. De provincie en het Rijk gaan daarom vooral opzoek naar een logische plek voor de uitbreidingen op het net. Hoewel Stigter benadrukt dat er nog geen besluit is genomen, lijkt het er ook niet op dat een volle Meerhoeve hem op andere gedachten heeft gebracht.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

1 reactie

  1. Gedeputeerde Stigter roept wel dat er nog niks besloten is. Maar hij heeft direct na het – verplichte- overleg van hem.met de 17 wethouders in de Noordkop op maandag 7 november naar buiten gebracht, dat hij heeft besloten om 4 extra “stopcontacten” in de Kop aan te brengen. Dat komt dus ‘stroom’ uit.
    Dat zijn dus extra hoogspaniningsstations. Alleen is hij te laf om te zeggen welke dit zijn en of dit 380 kV stations zijn en waar er dan extra 380 kV bovengrondse leidingen zillen moeten komen. “Nee hoor, er is nog niets besloten”.
    Je moet wel durven de waarheid zo’n geweld aan te doen. Jan Meijles

Wellicht ook interessant

Back to top button