Maritiem

Nieuwbouw reddingboot KNRM Den Oever begonnen

Advertentie:

Den Oever – De Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) bouwt aan een nieuwe vloot van reddingboten. Daarvoor is een vlootplan gemaakt voor een periode van vijftien jaar. Den Oever is daarin een van de eerste KNRM-stations die voor een nieuwe reddingboot in aanmerking komen. De bouw van de nieuwe reddingboot voor het Wieringer station is deze week officieel begonnen bij Habbeké Shipyard in Hoorn.

Gewoonlijk gebeurt dat met een ceremoniële kiellegging, maar daarvan kon in dit geval geen sprake zijn. De boot krijgt namelijk geen kiel. Desondanks was er wel een plechtigheid. Opstapper René Mostert, nog het enige bemanningslid van het eerste uur in Den Oever, mocht zijn zegen aan de nieuwbouw geven, door het bouwnummer 257 op een plaatje te lassen. Dat zal ergens onder dek een plekje krijgen in het motorcompartiment. Aansluitend werd er getoost op een voorspoedige bouw.

Derde boot voor Den Oever
De nu in aanbouw genomen reddingboot is voor Den Oever de derde in de geschiedenis van het in 2000 opgerichte station. Dat begon met de Narwal, die in 2005 werd overgedaan aan het KNRM-station Hindeloopen en in Den Oever werd opgevolgd door de Johanna Margareta. Deze is nu aan vervanging toe en krijgt, als die haar beslag heeft gekregen, een nog nader te bepalen functie bij de hoofdvestiging van de KNRM in IJmuiden.

Habbeké Shipyard bouwt sinds 1990 aluminium boten voor de KNRM. De eerste staat in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers te Den Helder. Inmiddels zijn er negentien KNRM-boten van de Hoornse werf gerold. De boot voor Den Oever is van het nieuwe type Nicolaas 2. “We hebben er ook nu weer alle vertrouwen in, dat het een prachtig product zal worden,” aldus John Geel, hoofd van de operationele dienst van de KNRM.

Naamgeving
De naam van de nieuwe reddingboot voor Den Oever is nog onbekend. Vrijwel alle vaartuigen van de KNRM zijn genoemd naar schenkers en erflaters, die de KNRM financieel hebben gesteund. Bij de KNRM is het gebruikelijk dat de naamgeving van de reddingboot aan de schenking, dan wel het legaat is verbonden. De doop wordt verwacht in het eerste kwartaal van het komende jaar.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button