Hollands KroonPolitiek

Raad akkoord met woningbouw aan de Mientweg in Lutjewinkel

Lutjewinkel – De gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met de bouw van een woning aan de Mientweg 46 in Lutjewinkel. Hoewel de raad het plan vorig jaar afschoot heeft de Raad van State inmiddels bepaald dat dit besluit onvoldoende onderbouwd was. De angst bestaat dat de werkzaamheden van een nabijgelegen garagebedrijf in het geding komen.

Het perceel bevindt zich in een gebied met gemengde bestemming. Dat betekent dat bedrijven tot een bepaalde milieucategorie en woningen door elkaar heen staan. Het garagebedrijf Overtoom is echter bang dat de bouw van een woning vlak achter zijn perceel op den duur voor problemen zal zorgen. Er is nu eenmaal sprake van een bepaalde mate van geluidsoverlast. Ondernemers trekken dan vaak aan het kortste eind, zo oordeelde de raad in juni vorig jaar. De woningbouwplannen werden afgewezen, op basis van deze zorgen.

Onzorgvuldige besluitvorming
CDA’er Reginald Visser sloeg tijdens de behandeling vorig jaar de spijker op de kop, zo blijkt nu. Toen tijdens de raadsvergadering duidelijk werd dat enkel het CDA en LADA de ontwikkelingen steunden en de rest van de raad tegen zou stemmen zei Visser dat hij van mening was dat er geen sprake zou zijn van zorgvuldige besluitvorming. Er was immers volgens alle regels van de ruimtelijke ordening geen bezwaar om de woning daar te bouwen.

Precies zo was ook het besluit van de Raad van State: “Naar het oordeel van de Afdeling heeft de raad daarnaar bij de voorbereiding van het bestreden besluit onvoldoende onderzoek verricht. Onder deze omstandigheden steunt de afwijzing van het verzoek om het ontwerpbestemmingsplan vast te stellen ook niet op een deugdelijke en kenbare belangenafweging.” De raad moest daarop ook de proceskosten betalen. Visser ziet het als een “bestuurlijke draai om de oren” en kijkt naar de situatie met plaatsvervangende schaamte.

Na een korte beraadslaging stemde de gemeenteraad in met het voorstel. De tegenstemmers van vorig jaar gaven aan dat zij zich neerlegden bij het besluit van de hoogste bestuursrechter. Alleen Petra Borst en Enno Bijlstra van de VVD stemden tegen. Het is mogelijk dat het garagebedrijf in beroep gaat tegen het vastgestelde bestemmingsplan.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button