Den HelderHollands Kroon

Gevolgen slechte weer blijft voor campings beperkt

Advertentie:

Noordkop – Het slechte weer van de afgelopen weken heeft het enthousiasme onder vakantiegangers niet extreem doen dalen. Het is beduidend rustiger, maar campings liggen er niet verlaten bij. Dat blijkt uit een rondgang langs campings in de streek door Regio Noordkop. Campinghouders merken wel dat er minder spontane boekingen zijn, maar de reeds geboekte vakanties worden niet massaal geannuleerd.

“Juli is niet de beste maand”, zegt Tiny van camping Mariahoeve aan de telefoon, “er is geen dag geweest dat je op het strand kon liggen.” Eerder in het jaar was dat wel anders. “In het bollenseizoen en natuurlijk met Sail was het heel druk”, zegt de campinghoudster. De meeste campings moeten het hebben van de terugkerende bezoekers. Die blijven komen, vertelt Jos van camping het Witte Hek, “ik heb vooral ouderen en mensen die jaarlijks terugkomen”. Met de afzeggingen valt het mee volgens de campinghouders. Hier en daar een familie die één of twee dagen eerder weggaat. “Van het weekend, toen was het droog, gingen er wat mensen eerder weg”, zegt Alfons van camping De Waddenzee, “die hadden een tent en een droge tent meenemen is toch een stuk fijner. Daar doen we niet moeilijk over.”

Olieverf

De gasten van camping de Duinzoomhoeve houden het, ondanks flinke buien, in ieder geval nog goed uit. Een stranddag zit er nog niet in, maar daar worden alternatieven op gevonden. In één van de voortenten die op de camping staat werkt meneer van der Heijden uit Brabant naar alle tevredenheid aan een olieverfschilderij. “Vanmiddag waren we in de duinen bij Fort Kijkduin” zegt hij, terwijl hij een kleine camera omhoog houdt. “Daar heb ik deze foto gemaakt, en die ben ik nu aan het naschilderen.” Niet helemaal ideaal, maar het is niet anders: “Normaal zit ik in het veld, maar dat is nu te riskant met al mijn spullen”.

Ouders en kinderen
Voor ouders met kinderen is die afhankelijkheid van het weer niet anders, maar er zijn gelukkig alternatieven. “Musea, escaperooms, forten”, noemt een campinghouder uit Julianadorp, “je kunt alleen niet met je handdoekje op het strand liggen.” Campings organiseren zelf ook binnenactiviteiten, zodat de kinderen niet alleen maar in de tent zitten. “Dat maakt het voor ouders ook wat makkelijker.” Het is niet alleen maar slecht weer natuurlijk. “Als je het weerbericht in de gaten houdt kun je er nog prima op uit”, zegt Mary.

De afgelopen jaren was het volgens de campinghouders druk vanwege Covid. Mensen wilden echt graag weg; konden toen niet zomaar naar het buitenland. Daardoor zijn er nu misschien ook minder mensen, volgens Jos. Bovendien is het seizoen dit jaar ook behoorlijk uitgespreid. “De Duitsers hadden al vroeg vakantie en het noorden is pas een week vrij”, vertelt Alfons. Hij verwacht in augustus nog wel een piek. Daar sluit campinghouder Jos zich bij aan: “Volgende week klaart het weer op. Dan ga je me nog een keer bellen en vragen hoe de mensen het uithouden in de hitte op de camping, wedden?”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button