Den Helder

Monumentenstatus brugwachtershuisje wordt mogelijk opgeheven

Advertentie:

Den Helder – Het college van de gemeente Den Helder onderzoekt de mogelijkheid om de monumentenstatus van het brugwachtershuisje op te heffen. Dit omdat de gemeenteraad in juli 2024 een amendement aannam waardoor de geplande renovatie van het gebouw niet meer door kan gaan.

Het brugwachtershuisje werd eind 2021 aangewezen als gemeentelijk monument. Aangezien het pand in verkrotte staat verkeert, zijn plannen gemaakt voor de renovatie en herbestemming ervan. Voor de uitvoering van deze plannen was één miljoen euro gereserveerd. Tijdens de behandeling van de Kadernota 2025-2028 dienden de fracties van de VVD, PvdA, Stadspartij, ChristenUnie, GroenLinks, D66, Samen Actief en het CDA (een raadsmeerderheid) echter een amendement in om die reservering te schrappen. Dat betekent dat er geen geld beschikbaar meer is voor de renovatie.

Als gevolg van dit amendement onderzoekt het college momenteel de toekomst van het brugwachtershuisje. Daarbij wordt gekeken naar diverse scenario’s. Eén van de sporen die het college onderzoekt is de omgekeerde procedure van de aanwijzing van de monumentale status. Met andere woorden: het intrekken van die status. Hierover zegt het college op dit moment: “Er is nog geen inschatting te maken over de haalbaarheid van deze procedure. Wel zijn er voorbeelden van procedures bij de Raad van State waarbij de monumentale status van een pand is verwijderd, omdat het vastgoed qua onderhoud niet rendabel te maken valt. Dit scenario moet nader worden onderbouwd.”

Nancy List, raadslid van Beter voor Den Helder, heeft zich altijd erg bekommerd om het brugwachtershuisje. Zij drukte het college recentelijk op het hart dat het niet onderhouden van het brugwachtershuisje in strijd is met de erfgoed verordening. In reactie daarop verzekert het college haar dat het gebouw gewoon nog onderhouden wordt. “Het amendement van 8 juli 2024 betreft een bezuiniging op de renovatie van het brugwachtershuisje. Dat is groter dan enkel de instandhouding van het gemeentelijk monument. Zo lang de instandhoudingsplicht geldt, zal het college zich daar aan houden”, aldus het college.

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

9 reacties

  1. zo heeft even geduurd maar nu kan de gemeente eindelijk slopen, ze hebben Oosterbeek vast alvast de sloopkogel al laten klaarzetten

  2. Het Brugwachtershuisje wordt in stand gehouden net zolang dat het vanzelf instort en dan heeft de Gemeente Den Helder een opruim verplichting. Altijd nog een stuk goedkoper dan een miljoen hier aan uit te geven.

    1. Dat is zeker goedkoper en als de monumentenstatus er af is, dan maar beter direct slopen. Dat slopen is toch al een specialisme van de gemeente. Wel jammer, het huisje was het bewaren waard geweest als het niet op zo’n inmiddels onmogelijke plaats stond. Wat ik niet begrijp, is dat een renovatie € 1.000.000,00 zou moeten kosten voor zo’n klein huisje.

  3. Een monumentenstatus voor een gebouw als dit is als een vlag planten op een modderschuit. Het is niet alleen verkrot is, maar het bezit ook geen enkele architectonische schoonheid. Het is oud, maar daarmee is ook alles gezegd.

    De cultuurhistorische waarde is ook zeer beperkt als voormalig brugwachtershuisje van een brug die weliswaar in het geheugen van de oudere inwoners staat gegrift, maar die reeds lang is gesloopt. De omgeving van het Ankerpark bezat vroeger wel enige allure die het waard was om behouden te blijven, maar dit gebouw heeft dat nu juist net niet.

    Bovendien bevindt het zich op een onmogelijke plek en is er ook nog eens geen geschikte bestemming voor te vinden.
    Het zou getuigen van geld over de balk smijterij als hier een miljoen euro aan wordt gespendeerd.

    Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald: slopen is pijnlijk, dat is het vaak als iets uit het verleden verdwijnt – het herinnert ons wellicht aan onze eigen sterfelijkheid – maar in een geval als dit wellicht toch de beste oplossing…..

    1. Bedankt voor je opmerking: “het herinnert ons wellicht aan onze eigen sterfelijkheid”. Al geruime tijd probeer ik een monumentenstatus en/of een werelderfgoed status te krijgen voor mijzelf. Iedere aanvraag wordt afgewezen met bergen papier met overwegingen die de afwijzingen rechtvaardigen. In iedere afwijzing werd ook al als reden genoemd de sterflijkheid van de mens. Nu, na je opmerking, heb ik mij er maar bij neergelegd.

      1. Het kan zomaar zijn, beste Strandloper, dat u te hoog grijpt. En dat de status van ‘monument’ of ‘werelderfgoed’ simpelweg niet voor u is weggelegd, zoals ook wel blijkt uit uw vruchteloze correspondentie met de bevoegde instanties.

        Voor zo’n status dien je als (sterfelijke) mens per slot van rekening wel wat in je mars te hebben. Kennelijk ontbreekt het u aan de juiste ‘monumentale’ dan wel ‘erfgoed-waardige’ eigenschappen. Zijn die niet groot en overtuigend genoeg, tja, dan geeft uw sterfelijkheid de doorslag. Een andere keus heeft de keuzecommissie niet. Niets aan te doen. Afgewezen!

        Het is overigens een beetje naïef om zo’n status voor jezelf aan te vragen. Dat moet iemand anders voor je doen. Het is net als met het aanvragen van een koninklijk lintje. Dat doe je ook niet voor jezelf, want dan weet je zeker dat je hem niet krijgt, als je hem overigens al wil hebben. Dat u dat wel doet, getuigt van enige onnozelheid, maar ook van lef en een grote mate van eigendunk. Waar dat laatste op is gebaseerd, en waarom u zich monumentaal dan wel erfgoed-waardig acht, weet alleen u. Uit uw reacties kan ik het in elk geval niet opmaken.

        Maar troost u met uw sterfelijkheid. Aan de frustrerende gedachte dat u steevast wordt afwezen komt eens een einde….

        1. Wat een verhaal GH om er dan ook nog vermeende persoonlijke eigenschappen van mij er bij te betrekken. De bedoelde humor ontgaat u ook nu weer.

          1. Zo blijkt maar weer eens, Strandloper: ironie is niet aan iedere sterfeling besteed. Uw verfijnde gevoel voor humor gaat mij kennelijk boven de pet!
            Gelukkig dat u mijn ironisch bedoelde en werelderfgoed-waardige commentaar wel op de juiste waarde weet te schatten…..

            1. ” I am Connor MacLeod of the Clan MacLeod. I was born in 1518 in the village of Glenfinnan on the shores of Loch Shiel. And I am immortal.”

              😉

Wellicht ook interessant

Back to top button