Hollands Kroon

Veel belangstelling voor bijeenkomst over stolpbehoud in Hollands Kroon

Advertentie:

Nieuwe Niedorp – Tientallen stolpeigenaren uit de gemeente Hollands Kroon hebben maandagavond de bijeenkomst ‘behoud de stolp’ bijgewoond. In Dorpshuis Prins Maurits in Nieuwe Niedorp luisterden zij naar presentaties en deelden zij hun persoonlijke ervaringen met dit boerderijtype.

De avond werd geopend door Astrid Zwaag, adviseur erfgoed binnen de gemeente Hollands Kroon. Zij besprak het programma en heette daarna wethouder Robert Leever welkom. De politicus woonde vroeger zelf in een stolp en benadrukte het belang van het behoud ervan: “De stolpen in Hollands Kroon tentoonspreiden het unieke netwerk van het Noord-Hollandse landschap.”

Daarna was het woord aan Henk de Visser van de Boerderijenstichting ‘Vrienden van de Stolp’. Die stichting werd in 1988 opgericht omdat er een gigantische afname was te zien in het aantal stolpen. Waar er ooit tienduizend stolpen waren, zijn dat er nu nog vijfduizend. Dat is te zien op de Stolpenwaarderingskaart van provincie Noord-Holland. Nog steeds verdwijnen er ieder jaar gemiddeld dertig stolpen.Red de Stolp
De Visser gaf toelichting over de verschillende soorten stolpen, waarvan de eerste eind vijftiende, begin zestiende eeuw ontstonden. Onder meer het verschil tussen het West-Friese en het Noord-Hollandse type stolp kwam aan bod. Verder vertelde hij over de oprichting van ‘Red de Stolp’, dat er voor zorgt dat de stolpen niet zomaar gesloopt mogen worden.

Na het woordje van De Visser was het woord aan Astrid Zwaag, die wist te vertellen dat in de gemeente Hollands Kroon 587 stolpen zijn. Ruim één tiende van het totaal in Noord-Holland dus. Zwaag vertelde verder dat er vanuit de provincie beleid is om alle stolpen te beschermen met de aanduiding karakteristiek. In totaal zijn er vier richtlijnen, verdeeld onder: slopen, herbouwplicht, splitsen en functiewijziging bijgebouw naar woning. Op de website van de provincie worden deze richtlijnen uitgebreid toegelicht.

Discussie
Daarna mochten de bezoekers van de informatieavond hun mening laten horen via een mentimeter. Dat is een online tool waarmee de aanwezigen via hun telefoon antwoord geven op de vraag die op het scherm staat geprojecteerd. In de mentimeter werd de stolpeigenaren onder meer gevraagd wat zij als grootste uitdaging ervaren en welke functie hun stolp heeft. Zwaag peilde daarbij ook of er interesse was in een andere functie, en zo ja, welke. De stelling over een herbouwplicht na de sloop van een stolpboerderij leverde enige discussie op in de zaal.

Na een korte koffiepauze werd de verduurzaming van de stolpboerderij behandeld, waarbij het ook van belang is om de cultuur-historische waarde van de stolp te behouden. Tijdens de presentatie vertelde een stolpbewoner over de verschillende stappen die moeten worden genomen om een stolp te verduurzamen. Daarna was het woord aan Mitchell Gorter, die samen met zijn vrouw Elsa heeft gekozen hun stolp uit te roepen tot gemeentelijk monument. “We moeten de stolpen koesteren”, vertelde Gorter. “De jeugd weet tegenwoordig niet meer wat een stolp is. Daar maak ik me zorgen over.” Ook vertelde hij welke stappen er allemaal komen kijken bij het verkrijgen van de monumentenstatus en moedigde hij de aanhoorders aan datzelfde te doen.

Woensdag 29 januari staat een tweede bijeenkomst over stolpbehoud op het programma.

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button