
De Cocksdorp (Texel) – De hulpdiensten werden zondagavond rond kwart over tien met spoed opgeroepen voor een persoon te water ter hoogte van paal 28 in De Cocksdorp op Texel. Er werd meteen een grootschalige reddingsactie gestart. Twee ambulances kwamen met hoge spoed ter plaatse en stationeerde zich bij de strandopgang van paal 28 aan de Krimweg. Daarnaast werden de reddingsboten van Den Helder, De Koog en De Cocksdorp opgeroepen. Tevens werden er twee traumahelikopters uit Rotterdam en Groningen met spoed opgeroepen.
Vanaf het vasteland kwam de SAR (Search & Rescue) helikopter van de kustwacht snel ter plaatse die direct begon met het af zoeken van de Noordzee. Ook een politiehelikopter kwam ter plaatse vanaf het vasteland om te assisteren bij de zoektocht. Terwijl de reddingsboten zoekslagen maakte in het water werd er tegelijkertijd vanuit de lucht gezocht naar de vermiste vrouw. Tijdens de zoektocht werden er flares (lichtkogels) afgeschoten die een groot gebied kunnen belichten en kunnen helpen in de zoektocht.
Vast in het zand
In ’the heat of the moment’ reed de eerste ter plaatse gekomen ambulance zich vast in het zand bij de strandopgang. Ambulancemedewerkers van beide ambulances kwamen direct in actie door automatten onder de wielen te leggen. Dit mocht niet baten. Vervolgens werd langere tijd door het ambulancepersoneel en door omstanders die te hulp schoten gegraven met zowel handen als scheppen om het voertuig zo snel mogelijk los te krijgen. De strandopgang werd namelijk geblokkeerd, terwijl er mogelijk een patiënt aan zou kunnen komen die vervoerd zou moeten worden. Toen er echt geen beweging in de ambulance was te krijgen werd vervolgens de brandweer met spoed opgeroepen die met twee voertuigen ter plaatse kwam. Kort voor de aankomst van de brandweer heeft een zwaar voertuig van de KNRM (wat gebruikt wordt bij het vervoer van de reddingsboot) met een sleepkabel de ambulance los weten te trekken uit het zand.
Ongeveer een uur na de eerste melding kwam het verlossende woord binnen via de porto. Er bleek geen sprake te zijn van een persoon te water / drenkeling. De vrouw was inmiddels terecht. Eind goed, al goed.