Sport

Buiten banenzwemmen populair bij zwemmers

Den Helder – In tijden met coronamaatregelen is het vrijwel altijd mogelijk geweest om buiten te zwemmen bij Aquacentrum Den Helder in zwembad Het Heersdiep. Tijdens de sluitingen van de binnen zwembaden vanwege corona voorzag het buitenbad aan de noodzakelijke behoefte van zwemmers om te kunnen blijven sporten en te werken aan hun conditie. Nu in het nieuwe jaar is de balans over 2021 opgemaakt.

In 2021 zijn er, ondanks de diverse coronamaatregelen, 20.277 bezoekers geweest die in het buitenbad baantjes hebben gezwommen. Samen waren al deze zwemmers goed voor maar liefst 15.208 uur zwemplezier. De zwemmers hebben gezamenlijk tussen de 8.364.262 en 12.926.587 kilocalorieën verbrand. Ter vergelijking, het aantal calorieën staat gelijk aan 33.500 tot 51.700 chocoladerepen (50 gram) of aan 4650 tot 7180 kapsalons.

Naast de hiervoor vermelde bezoekers hebben de diverse verenigingen uit Den Helder en omgeving ook gebruik gemaakt van het buitenzwembad, dus de werkelijke aantallen zijn nog vele malen hoger. Stel deze mensen hadden niet kunnen zwemmen, dan had dit vast iets betekend voor de volksgezondheid in Den Helder en omgeving.

Buitensport
In de regel is buitensporten ook een stuk gezonder dan binnensporten. Zeker in deze coronatijd behoeft dat geen verdere uitleg, maar er zijn ook andere voordelen te behalen met het buiten sporten. Als de zon schijnt vangt het lichaam vitamine D op, men slaapt beter omdat er overdag geprofiteerd wordt van het buitenlicht dat een stuk krachtiger is dan kunstlicht en de lucht die wordt ingeademd hier in Den Helder is een stuk schoner.

Het buitenbad van zwembad Het Heersdiep is een 25 meter bad en is voorzien van vier banen. Per baan mogen drie zwemmers per tijdsblok komen zwemmen. Hierdoor hebben de zwemmers voldoende ruimte om baantjes te kunnen trekken en onderling voldoende afstand te houden. De watertemperatuur is met 28 graden erg lekker om in te zwemmen. Door de wandeling na afloop van buiten naar binnen, krijgt het lichaam nog een extra boost als het buiten koud is. Goed voor de weerstand!

Sinds de coronaversoepelingen kan er ook gewoon weer binnen worden gezwommen, waar bezoekers ook baantjes kunnen trekken en ook het vrij zwemmen is weer mogelijk. Wel moet nog steeds een geldig coronatoegangsbewijs getoond worden en een mondkapje worden gedragen in de droge ruimten. Ook is vooraf reserveren nog steeds nodig, dit kan via https://webshop.acdh.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button