Den HelderMaritiemVideo

Bezoek aan een Tall Ship: Statsraad Lehmkuhl (video)

Advertentie:

Den Helder – Tijdens Sail Den Helder kan een bezoek aan een Tall Ship natuurlijk niet ontbreken. Een van de opengestelde schepen is de Statsraat Lehmkuhl, die onder Noorse vlag de Helderse haven binnen kwam gevaren.

Even wat feitjes: de Statsraat Lehmkuhl is een 84.6 meter lange stalen driemaster, en mag met recht een Tall Ship genoemd worden. Het schip steekt met zijn 48 meter hoge masten ver boven de meeste schepen in de haven uit. Het vaartuig is van Duitse makelij en dateert van 1914. Sinds 1921 vaart het schip, met een tussenstop in het Verenigd Koninkrijk, de zeeën rond met een Noorse vlag op de achtersteven.

Het schip kent een 30 koppige vaste crew en daaromheen draaien, afhankelijk van de reis, zo’n 140 trainees. Het schip wordt voornamelijk gebruikt als militair trainingsschip, vertelt Laurits Kallan, eerste officier van de Lehmkuhl. “We trainen voornamelijk kadetten en officieren van de Noorse marine. Recent zijn we ook een contract aangegaan met de Nederlandse overheid, dus ook Nederlandse militairen in opleiding worden hier getraind.” Trainen zou natuurlijk ook kunnen op een moderner schip, maar Kallan ziet wel heil in het gebruik van het antieke schip. “Ik ben een grote fan van Tall Ships voor trainingsdoeleinden. Ze vereisen een hele andere set vaardigheden van kadetten. Het is belangrijker om als groep samen te werken, en je bent meer blootgesteld aan de elementen. Je zo sterk als de zwakste in de groep, en dat vereist een duidelijke vorm van leiderschap.”

Vet
Bij het afmeren in de haven stroomden er ook een aantal leerlingen van Vonk van boord. Met een toch wat vermoeide blik meldden zij zich na een vierdaagse zeiltocht van Bergen naar Den Helder af bij de scheepsleiding. “We hebben veel mooi weer gehad, mooie zonnetjes”, vertelt Andy, die mee was met de reis. Klinkt misschien idyllisch, zo’n zeilreis, maar het was niet alleen achteroverleunen en vakantie vieren. “We moesten veel doen. Acht uur per dag hadden we taken. Ik moest van vier tot acht uur ’s ochtends en van vier tot acht in de avond mijn taken doen. Soms achter het roer, of op de uitkijk staan. Dus ja, was wel vet.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button