Hollands Kroon

Joods Werkdorp krijgt steun van Rijksoverheid

Advertentie:

Slootdorp – Het plan om maximaal 160 arbeidsmigranten te huisvesten op het terrein van het voormalig Joods Werkdorp krijgt steun van de Rijksoverheid. Via de subsidieregeling ‘Huisvesting aandachtsgroepen’, ontvangt het initiatief € 300.000 om het plan te kunnen ontwikkelen.

De regeling is bedoeld om de huisvesting van zogeheten aandachtsgroepen te stimuleren Denk hierbij aan woonruimte voor studenten, dak- en thuislozen, statushouders en arbeidsmigranten. Voor deze groepen is het lastig om betaalbaar onderdak onder goede leefomstandigheden te vinden. Daarom stimuleert het Rijk initiatieven die dit mogelijk maken.

Wethouder Theo Meskers: “Wij zijn blij dat het Rijk het maatschappelijk belang inziet van dit initiatief en dat zij de subsidie vanuit deze regeling hebben toegekend. Hiermee erkennen zij wat ons betreft niet alleen dat deze ontwikkeling een belangrijk maatschappelijk doel dient, maar ook dat het kwalitatief gezien iets bijdraagt aan de gemeente Hollands Kroon.” Eerder oordeelde de Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling van de provincie Noord-Holland al positief over dit plan.

Rijksmonument
In de jaren dertig van de vorige eeuw leerden Joodse jongeren op deze plek een ambacht. Na voltooiing van hun opleiding emigreerden zij veelal, onder meer naar het toenmalige Palestina. Eind jaren dertig verbleven er zo’n 300 mensen. In 1941 ontruimde de Duitse SS het werkdorp en werden de meeste bewoners afgevoerd naar Amsterdam, en uiteindelijk naar concentratiekampen. Met de herontwikkeling van het voormalig Joods Werkdorp wordt deze geschiedenis in leven gehouden

In het plan staat namelijk ook dat er een herinneringscentrum in het hoofdgebouw wordt gemaakt. Daarmee kan het gebouw, wat een Rijksmonument is, in stand worden gehouden. Daarnaast wil de initiatiefnemer achter het gebouw huisvesting voor arbeidsmigranten bouwen. Hiervoor moet de gemeenteraad van Hollands Kroon op donderdag 27 januari nog wel een besluit nemen over de bestemmingsplanwijziging.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

1 reactie

  1. Het bericht over € 300.000 subsidie voor dit plan, die door de gemeente is aangevraagd voor de projectontwikkelaar, is danig in strijd met de jarenlange beqering van wethouder Meskers, dat de gemeente initiatieven van ondernemers alleen maar op afstand faciliteert. Deze vorm van de projectontwikkelaar helpen lijkt me een mooi voorbeeld van ‘een vriendendienst’, die we eetder gewend zijn uit onze zuidelijkste provincie. Maar nu dringt die gewoonte ook door in de Kop van Noord-Holland, op initiatief van de heer Meskers.

Wellicht ook interessant

Back to top button