Den HelderJeugdPolitiek

Vijf miljoen voor verbouw basisscholen De Lichtlijn en de Vloedlijn

Den Helder – Het college B&W wil 3,8 miljoen euro uittrekken voor ‘vernieuwbouw’ van basisschool De Lichtlijn in Den Helder en nog eens 1,3 miljoen euro voor renovatie en verduurzaming van de Vloedlijn in Julianadorp. Dat er plannen waren stond reeds in het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs dat recent is vastgesteld door de raad, maar deze worden nu concreet. Eerder zou er mogelijk vervangende nieuwbouw zou komen voor De Lichtlijn, waarbij gekeken zou worden naar een combinatie met andere scholen in Nieuw Den Helder.

Het gebouw van De Lichtlijn is volgens het Integraal Huisvestingsplan tussen nu en 2025 echt toe aan vervangende nieuwbouw, of vernieuwbouw, waarbij het pand wel behouden blijft. Voor dit laatste is uiteindelijk gekozen. Wethouder Pieter Kos ligt toe: “De wetgeving bepaalt dat wij als gemeente in overleg met de scholen kijken naar de bouw- en verbouw van de huisvesting. In dit geval bleek dat een deel van de gebouwen van De Lichtlijn nog gebruikt kunnen worden, dus gaan we over tot zogeheten vernieuwbouw.” Het wordt een ingrijpende verbouwing, waarbij dus een klein deel van de huidige school bewaard blijft.

Kostenplaatje
In het Huisvestingsplan werden de kosten voor de vernieuwbouw van de Lichtlijn nog ingeschat op 1,6 miljoen euro. Een half jaar later is deze inschatting meer dan verdubbeld naar 3,8 miljoen. Dit hoeft volgens de wethouder niet te betekenen dat het ook echt zoveel gaat kosten: “De bouwprijzen zijn enorm gestegen, dus dat speelt mee. De inschatting is nu in ieder geval dat we met deze 3,8 miljoen euro een realistische aanbestedingsprocedure kunnen starten.” Het gebouw is volgens Kos op basis van de leeftijd toe aan vernieuwing.

De Vloedlijn had zelf een verzoek ingediend voor renovatie waaraan door de gemeente nu gehoor wordt gegeven. Dit zal in totaal 1,3 miloen euro kosten. De school betaalt zelf een deel, volgens Kos omdat niet alle vernieuwingen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente vallen. De Vloedlijn groeit momenteel snel en zit al op 122% van de maximale bezetting. Dit moet worden opgevangen door medegebruik bij de buurtscholen, De Rank en De Hofstee, waarmee De Vloedlijn samen aan de Drooghe Bol gevestigd is. De geplande renovatie voegt niks toe aan de capaciteit van de school, maar maakt de verbinding tussen de drie scholen wel beter.

De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het beschikbaar stellen van de gelden. De raad buigt zich mogelijk tijdens een van de laatste raadsvergaderingen op 14 februari of op 7 maart over het voorstel.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button