Politiek

Raadsvergadering Hollands Kroon in 8 minuten, motie SMR aangehouden

Advertentie:

Anna Paulowna – De raadsvergadering van januari in Hollands Kroon was weer een recordpoging qua snelheid. Burgemeester Rian van Dam opende om 20.06 en de sluiting was al om 20.14, waarmee de raadsvergadering effectief acht minuten geduurd had om slechts enkele hamerpunten af te tikken.

De fractie van LADA had vooraf een motie aangekondigd over een Small Modular Reactor (SMR), maar vanwege technische problemen met de uitzending en de beeldregistratie werd besloten de motie niet in te dienen, maar aan te houden tot de volgende vergadering. Er was immers vanwege de zeer ontspannen agenda van slechts enkele hamerpunten ook geen pers aanwezig en daarmee zouden inwoners ook geen kennis kunnen nemen van de strekking van de motie. Dat was onwenselijk, aldus fractiesecretaris Peter Couwenhoven. “Inwoners hebben er recht op te weten hoe de politieke partijen in Hollands Kroon denken over een kleine reactor in de regio Noord Holland-Noord.”

Het onderwerp van de motie zou zijn geweest (en wordt de volgende vergadering) ‘Regionaal onderzoek kernenergie’. Daarbij verzoekt LADA het college om in gezamenlijkheid met de omliggende gemeenten, die al onderzoek doen naar de mogelijkheden tot vestiging van een (kleine) kerncentrale, een visie te ontwikkelen op kernenergie en hierin expliciet aandacht te besteden aan de toepasbaarheid van de kleine modulaire reactoren (SMR) in de regionale energiemix van deze energieregio.

Één SMR voor de hele regio
Daarnaast verzoekt LADA het college om gemeenten in Noord-Holland Noord die nog niet bezig zijn met het ontwikkelen van een visie uit te nodigen om in regionaal verband aan te sluiten bij de overleggen en de gemeenteraad per kwartaal middels een memo op de hoogte te houden van de uitvoering van deze motie. Als motivatie stelt de partij dat de mogelijke komst van één (kleine) kerncentrale in een gemeente in Noord-Holland Noord genoeg energie op zal wekken voor de gehele regio. Tevens constateert LADA dat in de gemeente Den Helder en verschillende gemeenten in West-Friesland momenteel gewerkt wordt aan een visie met betrekking tot kernenergie.

Daarmee vergt de eventuele bouw van een (kleine) kerncentrale in een gemeente in Noord-Holland Noord dus nauwe afstemming tussen de uiteindelijke gemeente van vestiging en de omringende gemeenten. Regionale afstemming en samenwerking is daardoor cruciaal. Verder constateert de partij dat in de huidige Regionale energiestrategie (RES) alleen wordt gekeken naar ‘traditionele’ energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie. Ook ziet LADA dat de houding landelijk, ten opzichte van kernenergie, de laatste jaren veel positiever is geworden en het demissionaire kabinet reeds plannen aan het ontwikkelen is voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button