10 jaar De Helderse Vallei

Den Helder – Dit jaar bestaat De Helderse Vallei tien jaar. Een mooie reden om eens terug te kijken op het verleden en waar mogelijk vooruit te blikken op de toekomst.

De Helderse Vallei is een zelfstandige stichting die gesubsidieerd wordt door de gemeente en zij zet een traditie voort. Veertig jaar geleden werd de stichting De Groene Poolster opgericht. Sinds 2010 is alles wat van De Groene Poolster was naar De Helderse Vallei gegaan. Dit was een hele grote verhuizing, alles van de binnenstad kwam naar De Helderse Vallei, de dieren zijn overgebracht en alles is nieuw gebouwd.

De herten waren eerst nog apart van de Vallei. Ze hadden niet genoeg geld voor de hekken en door middel van een crowdfunding wilde de Helderse Vallei het bedrag binnen krijgen. Binnen zes weken was het bedrag voor de hekken van de herten binnen. Directeur Katelijne van Spronsen: “Het was een hele mooie gebeurtenis voor De Helderse Vallei dat we zo veel support kregen van de mensen uit Den Helder”.

Vloer
Het maken van de vloer van het bezoekerscentrum was een lastige klus en ze zijn er ook heel trots op. De ontwerpster en de leverancier hadden nog nooit zoiets moeilijks gemaakt. Op de vloer is de hele Kop van Noord-Holland te zien. Alle straten staan erop aangegeven, waar de dijken staan en de duinen. Het idee was om interactief met de bezoekers te kunnen kijken waar alles in de Noordkop ligt. “De nieuwe locatie heeft nu een belangrijke recreatieve functie gekregen, een functie die de oude locatie niet had”, aldus Van Spronsen.

De missie van de Helderse Vallei is het doorzetten van de traditie milieu en natuur. De Helderse Vallei focust zich ook op het onderwijs, ze verzorgen lessen om te zorgen dat kinderen opgroeien met de natuur en dat ze een duurzame omgang met de natuur leren en daardoor geïnspireerd worden. De visie is iedereen te bereiken mensen van alle leeftijden, dit gaat makkelijker via kinderen en dan volgen de ouders en grootouders vanzelf. De afgelopen jaren is De Helderse Vallei ook flink gegroeid met lessen op het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs. Leerlingen van het Clusius College lopen nu twee dagen per week stage, ze helpen met het verzorgen van de dieren en focussen zich vooral op groen.

Samenwerkingen
Het gebied rond De Helderse Vallei is in de afgelopen tien jaar flink ontwikkeld. “Het biedt bezoekers een totaalpakket, met de Pannenkoekenvallei en de klimvallei. En ook al hoort het allemaal niet bij elkaar (als zijnde 1 bedrijf), voor bezoekers is dit natuurlijk een prachtige combinatie voor een leuk dagje weg.” Dat zie je ook aan de toenemende bezoekersaantallen van de afgelopen jaren. Naast deze samenwerkingen werkt de Helderse Vallei ook vaak samen met groengerelateerde organisaties, zoals de bijenvereniging, Vogelwerkgroep en de Windmolenvereniging. Die organisaties geven bijvoorbeeld lezingen of organiseren activiteiten op het terrein. Zo bereikt de Helderse Vallei ook een hele andere doelgroep.

Bij de Helderse Vallei werken twaalf professionele krachten, daaromheen werken ongeveer veertig vrijwilligers om de professionals te ondersteunen. Daarnaast werken ze samen met mensen met een verstandelijke beperking. Samen met hun vaste verzorgers werken ze hier voor de dagbesteding. Een van de baliemedewerksters vertelt: “Ik werk hier al sinds het begin van de Helderse Vallei, dus nu tien jaar. Persoonlijk vind ik dit een van de leukste vrijwilligersbanen. Ik heb de Helderse Vallei veel zien veranderen en wij zijn nu ontzettend trots op het resultaat dat we met z’n allen behaald hebben. Dit werk geeft mij ook een voldaan gevoel, de mensen die hier komen zijn bijna altijd vrolijk en positief.”

Toekomst
De Helderse Vallei verkoopt geen eten in de koffiehoek. Dit komt omdat de Helderse Vallei geen horecavergunning heeft. Veel bezoekers vertelden dat ze dit wel erg missen. “We willen geen valse concurrentie voeren ten opzichte van de snackbar en de Pannenkoekenvallei.” Het is ook niet de ambitie van de Vallei om eten te verkopen. “Een aantal jaar geleden is een plan ingediend om bij de ingang van de Donkere Duinen samen met klimvallei en Esdégé-Reigersdaal een klein bakkerijtje te beginnen. Dit wilden we doen in het oude boswachtershuisje dat te koop stond. Dit plan is niet doorgegaan, maar de hoop om in de toekomst dit alsnog uit te kunnen voeren blijft.

Naast dit plan voor de toekomst willen ze graag de manier waarop ze gezien worden veranderen. De werknemers willen meer erkenning voor hun werk op het gebied van het verduurzamen van de stad. Ze willen heel graag duidelijkheid dat ze niet alleen voor kinderen bestaan. Ze willen voor iedereen een veilige en rustige plek creëren.

De wildopvang
Eind vorig jaar heeft de Helderse Vallei toestemming gekregen van de gemeente om op het terrein een wildopvang te openen. Aan de overkant van de Helderse Vallei zit een vogelasiel (De Paddestoel), dat gewonde vogels, egels en soms wel eens een konijntje helpt om beter te worden. Dit asiel is een vrijwilligersorganisatie die al jaren noodlijdend is. Een aantal jaar geleden is de Paddestoel in gesprek gegaan of ze erbij konden komen. Voor de Helderse Vallei zou dit een mooie kans zijn. Ze kunnen dit goed gebruiken voor educatieve doeleinden. Het is een mooie extra taak de bezoekers te leren over verkeer, plastic afval en gif in de natuur.

Ze hopen daarmee ook aan een jongere generatie duidelijk te kunnen maken hoe wilde dieren ziek of gewond raken. In de hoop dat ze er weer wat van leren. De wildopvang wordt een dierenziekenhuis en het is dus zo dat je niet zomaar naar binnen kan. Ze willen door middel van camera’s het genezingsproces van de dieren laten zien. Sinds 2017 wordt aan dit plan gewerkt. Vorig jaar werd dus officieel besloten dat het plan doorgaat en de hoop is dat het in januari 2021 klaar is.

De Helderse Vallei roept iedereen op om zijn/haar mooiste herinnering of natuurervaring bij De Helderse Vallei of in de Helderse natuur te delen. Een selectie van deze foto’s zal getoond worden in een expositie die vanaf half juni in het duurzaamheidscentrum te zien is. Een ander deel van de ingezonden foto’s wordt gedeeld via sociaal media gedurende het jubileumjaar. Meedoen kan door een korte beschrijving van de ervaring en een foto in te sturen naar info@deheldersevallei.nl. Insturen kan tot uiterlijk 31 maart 2020.

Artikel door Babette van Tongeren en Jamie Verboon

Mobiele versie afsluiten