Hollands KroonPolitiekVideo

Veilig stemmen in Hollands kroon

Hollands Kroon – De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 15, 16 en 17 maart. Ook in coronatijd zorgt gemeente Hollands Kroon ervoor dat mensen veilig kunnen stemmen. Dit jaar zijn er extra mogelijkheden voor het stemmen.

Zo zijn er looproutes met een aparte in- en uitgang. Bij de ingang staat handgel zodat mensen hun handen kunnen desinfecteren. Ook krijgt iedere kiezer zijn eigen potlood voor de stem. De stemhokjes en andere materialen worden regelmatig schoongemaakt. Mondkapjes zijn verplicht in het stemlokaal.

Gezondheidscheck
Bij het stembiljet zit ook een gezondheidscheck. Als mensen coronaklachten hebben of in quarantaine zitten tijdens de verkiezingen moeten zij thuisblijven. De stembureaus zijn open van 07:30 tot 21:00 uur. Mensen van 70 jaar of ouder mogen per brief stemmen. Dit kan tot uiterlijk 17 maart 21:00 uur.

Naast de mogelijkheid per brief te stemmen, ontvangen de 70+ kiezers ook een stempluspas. Hiermee kunnen zij ook gewoon stemmen in een stemlokaal of iemand toestemming geven de stem uit te brengen. n?

Doorgeven
Kunnen mensen op de verkiezingsdag niet zelf stemmen? Laat dan een andere kiezer de stem uitbrengen. Een kiezer mag voor maximaal drie andere personen stemmen. Deze stemmen moet diegene tegelijk met de eigen stem uitbrengen. Op de achterkant van de stempas staat hoe iemand toestemming krijgt.

Op zijn laatst vallen op 4 maart de stempassen bij de kiezers op de deurmat. Een paar dagen later ontvangen 70+ers hun briefstempakket. Er kan zelfs vanuit de auto gestemd worden via de drive through in de brandweerkazerne in Wieringerwerf.

Toon meer

Famke Mulder

Dit bericht is geplaatst door Famke Mulder. Zij is stagiair bij Regio Noordkop en volgt de opleiding mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam. Famke richt zich tijdens haar stage op redactiewerk, filmen en editen. Ze is bereikbaar via famke@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

Back to top button
%d bloggers liken dit: