Recensie

Blacklight (recensie)

Actiefilms doen het altijd goed. Regisseur Mark Williams heeft dan ook al heel wat spannende werkjes afgeleverd. The Accountant, Honost Thief en Marksman zijn van zijn hand. In die laatste twee speelde Liam Neeson de hoofdrol. De bijna 70-jarige Neeson weet ook van geen ophouden. Zagen we hem onlangs nog in de spannende “The Ice Roads”, nu kruipt hij weer in de huid van een onverschrokken FBI agent.

In de opening zien we hoe een jonge vrouw met een auto wordt aangereden en overlijdt. Het lijkt op een ongeluk, maar is dat wel zo? We maken kennis met FBI agent Travis Block (Neeson), als de opa van de zesjarige Natalie (Sengos). De dochter van Travis, Amanda (Van der Boom), is kritisch op haar vader omdat hij de kleine meid al vroeg leert haar omgeving goed in de gaten te houden. Welke uitgangen zijn er en wie zijn er in je directe omgeving? Verder heeft Travis lichte autistische trekjes in zijn doen en laten.

Bij zijn baas Gabriel Robinson (Quinn) geeft hij aan dat hij wil stoppen om meer tijd met zijn dochter en kleindochter te kunnen doorbrengen. Robinson weet van het duistere verleden van Travis en eist dat hij in dienst blijft. Travis komt erachter dat zijn jongere collega Dusty Crane (Smith) mogelijk geheime informatie met de pers wil gaan delen. Als Dusty naar een afspraak met reporter Mira Jones (Raver-Lampman) gaat, probeert Travis dat te voorkomen. Wanneer deze ontmoeting slecht afloopt en ook zijn dochter en kleindochter van de wereld lijken te zijn verdwenen moet hij alles op alles zetten om uit te zoeken welk verhaal Dusty kwijt wilde en waar zijn dochter en kleindochter zijn gebleven.

Vaderlijk
Liam Neeson is vooral bekend geworden met zijn hoofdrol in de film Schindler’s List (1993). Daarna is hij echt een actieheld met vaderlijke gevoelens geworden. In de “Taken”-reeks redt hij zijn dochter op spectaculaire wijze uit penibele situaties. Dat vaderlijke is hem dus op het lijf geschreven en komt ook hier weer goed van pas. Om het contrast lekker groot te maken zien wij hem als de innemende opa en vader, maar aan de andere kant als de meedogenloze en behendige vechter. Toch wordt het wat ongeloofwaardiger als je ziet hoe hij met zijn leeftijd nog jonge gespierde goden weet te verslaan.

Aidan Quinn speelt FBI baas Robinson. Zijn handelsmerk zijn die lichtblauwe ogen, die hem een wat kouwe uitstraling geven. Als we het over ogen hebben dan mogen we Gabriella Sengos ook noemen. Dit 6-jarige meisje weet de harten te stelen met haar doordringende blik op haar opa. Haar teksten zijn soms wat te volwassen, maar geven ook wat meer kleur aan de persoon Travis. Emmy Raver-Lampman speelt de doortastende reporter Mira Jones. Het verhaal is niet heel verrassend en soms wat over de top. De rollen zijn prima belegd. Al met al is Blacklight zo’n lekkere pretentieloze actiefilm die je met je vrienden gaat kijken.

Regie: Marl Williams
Met: Liam Neeson, Aidan Quinn, Taylor John Smith, Emmy Raver-Lampman, Claire van der Boom, Yeal Stone, Andrew Shan, Zac Lemons, Gabriella Sengos, Tim Draxl
Kijkwijzer: 12 Jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button