Sport

Topsporter Michel Hoenson volop bezig met nieuw seizoen

Advertentie:

Anna Paulowna – Michel Hoenson is al bijna een kwarteeuw bezig als motorcrosser. Deze topsporter uit de Noordkop blinkt uit in zijn sport en heeft er alles voor over om zo ver mogelijk te komen.

Hoenson kwam als jonge jongen in aanraking met de sport. “Mijn eerste motor was een PW50”, vertelt hij. “Mijn vader had er een zijspan aan gemaakt met daarin een jerrycan water, zodat ik niet om kon vallen. In het begin reed ik alleen regionaal, rond mijn tiende begon ik de landelijke competitie te rijden en ging mijn vader wat minderen. Sinds ik in 2016 de overstap heb gemaakt naar de 450cc klasse werd ik in mijn eerste seizoen Nederlands Kampioen in de MX1 klasse, destijds de hoogste nationale competitie in Nederland. Dat dat ooit zou lukken had ik niet verwacht. Vanaf toen had ik mijzelf een doel gesteld om ooit eens mee te doen aan een WK, in de MXGP klasse. Het werd vanaf toen een stuk serieuzer.”

Om op professioneel niveau mee te doen zijn sponsoren nodig. Het strikken van die sponsoren valt echter niet altijd mee. “Het is best lastig om die te vinden”, licht Hoenson toe. “Dat is omdat de sport aan deze kant van Nederland minder leeft. Als je bijvoorbeeld in de Achterhoek of in Brabant woont, weten veel mensen van de sport en wat je er voor moet doen. Ik moet sponsoren vaak goed uitleggen wat ik doe, waar ik te zien ben en wat ik kan betekenen voor hun bedrijf. De waardering is daardoor wel erg groot. Ik heb nog een aantal plekjes vrij op mijn pak.”

Club van 100
Om de drempel wat te verlagen is Hoenson dit jaar een club van honderd gestart. “Mensen die lid worden ontvangen een T-shirt van het team en een vermelding op de banner die we bij elke wedstrijd ophangen. Daarnaast ontvangen deze mensen ook eens per kwartaal de nieuwsbrief met wedstrijdverslagen.”

Vragend naar Hoenson zijn hoogtepunten in 2023, blinken er twee uit. “Dat zijn mijn deelnames aan de twee MXGP wedstrijden. Dit is het wereldkampioenschap motorcross, het allerhoogste niveau. Je kunt het vergelijken met de MotoGP in de wegrace of de F1 in de autosport. Daarnaast heb ik een aantal motorcross trainingsdagen georganiseerd. Daar haal ik ook erg veel voldoening uit.”

Vooruitblik
Hoenson heeft voor 2024 genoeg doelen. “De wedstrijden waar ik naar uitkijk zijn de Zwarte Cross en de MXGP in Lommel (WK in België). Daarnaast zal ik in verschillende Nederlandse competities starten om zo goed mogelijk voorbereid te zijn voor als het zo ver is. Ik wil mijzelf in ieder geval verbeteren ten opzichte van vorig jaar. De afgelopen winter heb ik hard gewerkt. Samen met mijn trainer hebben we een plan gemaakt en inmiddels ben ik meer dan tien kilo afgevallen, dus dat was wel doorbijten. Hopelijk kan ik er veel voordeel uit halen.”

In het dagelijks leven werkt Hoenson als ambtenaar. “Gelukkig valt het tot nu toe goed te combineren. Ik probeer er altijd voor te zorgen dat mijn collega’s er zo min mogelijk last van hebben. Ik weet aan het begin van de week precies welke trainingen ik die week moet doen en wat ik moet schoonmaken en onderhouden. Het is vaak wel druk maar dat vind ik niet erg.”

Aandacht
Hoenson kan rekenen op vele reacties, maar hij vindt dat zijn sport wel meer aandacht verdient. “Ik vind dat deze sport ten opzichte van andere sporten niet de aandacht krijgt die het zou verdienen. Zelf krijg ik best veel reacties en zijn er mensen die mij fanatiek volgen. Ik heb sinds een aantal jaren de Facebookpagina Michel Hoenson Racing. Die kunnen mensen volgen zodat ze op een makkelijke manier op de hoogte blijven van wat ik doe. Ik probeer nu ook wat actiever te worden op Instagram. Ik vind het leuk om mensen te enthousiasmeren voor de sport.”

Toon meer

Albert Bronk

Albert Bronk is sportverslaggever bij Regio Noordkop. Je treft hem bij het voetbal, het wielrennen, hockey, zwemmen, judo en op tal van andere sportieve locaties. Tips, nieuws of suggesties voor Albert? Mail naar sport@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button