
Noordkop – Het elektriciteitsnet in Noord-Holland zit vol en dat heeft grote gevolgen voor zowel bedrijven als huishoudens in de regio. Uit onderzoek van netbeheerders TenneT en Liander blijkt dat grootverbruikers, zoals bedrijven, supermarkten en zwembaden, de komende tien jaar op een wachtlijst komen voor een nieuwe stroomaansluiting. Ook kleinverbruikers, zoals huishoudens, kunnen vanaf 2026 problemen ondervinden, vooral in de Noordkop, waaronder Hollands Kroon. Wat zijn de gevolgen en welke oplossingen zijn er?
De vraag naar elektriciteit in Noord-Holland groeit snel. Bedrijven schakelen over van fossiele brandstoffen naar stroom en huishoudens gebruiken meer elektriciteit voor warmtepompen en laadpalen. Hierdoor is het net overbelast. Grootverbruikers in Hollands Kroon, zoals bedrijven op industrieterreinen, krijgen te maken met wachtlijsten voor zwaardere aansluitingen. Dit heeft directe gevolgen voor de verduurzaming van bedrijventerreinen, waardoor bedrijven die van het gas af willen niet altijd op tijd kunnen overstappen op elektriciteit.
Ook de uitbreiding van bedrijventerreinen loopt vertraging op, omdat nieuwe bedrijven niet altijd direct kunnen aansluiten op het net. Daarnaast kunnen woningbouwprojecten vertraging oplopen, omdat voorzieningen zoals supermarkten en scholen die bij nieuwe wijken horen, niet altijd op tijd stroom kunnen krijgen.
Ook huishoudens merken de gevolgen
Hoewel netbeheerders en overheden ervoor willen zorgen dat huishoudens zo min mogelijk last hebben van het volle net, is het niet uitgesloten dat ook kleinverbruikers problemen krijgen. Vanaf 2026, mogelijk al eerder, kan de Noordkop te maken krijgen met wachtlijsten voor nieuwe aansluitingen, bijvoorbeeld voor nieuwbouwwoningen. Daarnaast kunnen capaciteitstekorten ontstaan als veel huishoudens overstappen op warmtepompen, omdat het net dit niet altijd aankan.
Om de problemen aan te pakken, worden verschillende maatregelen genomen. Vanaf 2025 introduceert Liander in Hollands Kroon een ‘trafotafel’, waar gemeente en netbeheerder samen geschikte locaties voor trafostations bepalen. Deze stations zijn nodig om wijken van meer stroom te voorzien. Daarnaast werkt Liander, samen met gemeenten en andere partijen, aan een toekomstbestendig energiesysteem voor heel Noord-Holland. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar elektriciteit, maar ook naar warmte en duurzame gassen. Ook wordt onderzocht hoe piekmomenten in stroomgebruik kunnen worden verminderd, bijvoorbeeld door bedrijven te vragen minder stroom te gebruiken tijdens drukke uren.
Op de lange termijn is de structurele oplossing het uitbreiden van het hoogspanningsnet. Belangrijke projecten zijn een nieuwe 380 kV-verbinding naar de Kop van Noord-Holland en nieuwe hoogspanningsstations bij Amsterdam Zuidoost en de A9. Deze projecten zorgen vanaf 2029 voor meer ruimte op het net, maar het duurt op zijn minst tot 2036 voordat het hele net in Noord-Holland is uitgebreid.
Wat kunnen inwoners doen?
Huishoudens kunnen zelf helpen door stroom buiten piekuren te gebruiken. Denk aan de wasmachine of wasdroger ’s nachts aanzetten, of de auto opladen op momenten dat er minder vraag is naar stroom. Het volle elektriciteitsnet in Noord-Holland heeft de komende jaren grote gevolgen voor zowel woningbouw, bedrijven als huishoudens in de Noordkop. Hoewel oplossingen in de maak zijn, duurt het nog jaren voordat het net voldoende is uitgebreid. Tot die tijd zijn creatieve oplossingen en samenwerking tussen overheden, netbeheerders en inwoners essentieel om de netcongestie zo goed mogelijk door te komen.
Overdag via de panelen stroom leveren waar we straks voor moeten “boeten” en s nachts de wasmachine/droger aan, waar je dan de volle mep voor moet betalen. Hoe bedenken ze het.
Tijdens zonuren je wasje draaien of/en de droger aan is gewoon een goede/de beste optie. Wat je maakt gelijk/gedeeltelijk gebruiken.
Oplossing is eenvoudig : Groningers eindelijk eens ruimhartig schadeloos stellen en Slochteren weer open!
Het blijft mij toch verbazen dat ze dit durven te zeggen. Hier zitten we juist met een te hoge spanning op het net, van regelmatig ver boven de 250 volt. Zelf nu, in de winter slaan de zonnepanelen regelmatig af door de te hoge spanning in ons net.
Dus er is hier eerder sprake van te weinig afname en juist overcapaciteit.
En dit is in de Noordkop.
Dit hele “stroomnet-drama” is natuurlijk ook gewoon om te janken. Schoolvoorbeeld van je kop in het zand steken en de boel gewoon voor langere termijn laten klappen. Mensen worden keihard voor de gek gehouden. Eerst moeten ze zonnepanelen, dan moeten ze op de lucratieve momenten ineens uit. Toen moesten mensen allemaal aan electrische verwarming vanwege een of ander jank-verhaal over Groningers en aardbevingen, nu is het hun schuld dat het stroomnet dat te verwerken krijgt. Er zijn de afgelopen jaren nog datacenters gerealiseerd die eventeel stroom verbruiken als een compleet flink dorp, nu kunnen we blijkbaar ineens zelfs geen supermarkten meer aansluiten de komende 10 jaar.
Hier is niet gewoon een potje van gemaakt, dat zou echt een zwaar understatement zijn.
Waarom zou ik dit geklets nog seireus blijven nemen? Het net is vol, het net is niet vol, het is een probleem, er is geen probleem….. Ja, tuurlijk. Ergens wordt gewoon geen verantwoordelijkheid genomen en eerlijk gezegd zal mij het tegenwoordig een rotzorg zijn. In Zuid Afrika doen ze load shedding, kunnen we hier ook altijd nog gaan doen.
Het lijkt mij duidelijk dat “ creativiteit “ de oorzaak is voor deze problemen. Een zeldzame puinhoop die energietransitie heet. Het resultaat van “ goede bedoelingen” die het gezonde verstand en de samenhang der dingen om zeep helpen.