Kop van Noord-Holland

Texel en Hollands Kroon in top 5 duurzaamste gemeenten Noord-Holland

Advertentie:

Hollands Kroon – Texel en Hollands Kroon behoren tot de 5 duurzaamste gemeenten van Noord-Holland. Dat blijkt uit de Duurzaamheidsindex van energieleverancier Vattenfall, die alle Nederlandse gemeenten onder de loep nam. Hiervoor werd data gebruikt van het CBS, de RVO en Cobra Groeninzicht. Amsterdam behaalt juist de laagste score van alle Noord-Hollandse gemeenten.

Bergen is de duurzaamste gemeente van Noord-Holland. Hier liggen namelijk op veel daken zonnepanelen, hebben veel inwoners een duurzaamheidssubsidie (ISDE) aangevraagd en is een relatief klein deel van het tuinoppervlak bestraat. Om de procentuele score voor de Duurzaamheidsindex te bepalen, is per gemeente gekeken naar de totale tuinoppervlakte die bestraat is, het aantal zonnepanelen en het aantal ISDE-aanvragen. Iedere gemeente en provincie is gescoord ten opzichte van het landelijk gemiddelde: een negatief percentage betekent een ondergemiddelde prestatie, terwijl een positief percentage een bovengemiddelde duurzaamheidsscore inhoudt.

Texel staat met een score van 22,3 procent op een derde plek, Hollands Kroon scoort 18,1 procent, goed voor de vijfde plaats. Schagen scoort 17,9 procent en Den Helder doet het aanzienlijk slechter en scoort zelfs negatief: -0,4 procent.

Tuinen
Er is ook gekeken naar het percentage tuinen per gemeente dat is versteend, ofwel waar overwegend geen groen is te vinden. Hier is Den Helder met 61,3 procent koploper, voor Schagen (35%), Hollands Kroon (33,6%) en Texel (27,3%).

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button