Suns dames op koers voor landstitel

Den Helder – De dames van de Den Helder Suns hebben zich op Bevrijdingsdag verzekerd van een 2-0 voorsprong in de strijd om het landskampioenschap. In een wedstrijd die alles had; domme fouten, te veel turn-overs, belangrijke driepunters en een heerlijk play-off sfeertje, werd het in een bomvolle sporthal Sportlaan na een zinderend slotstuk 57-56 door een killerschot van Kiki Fleuren.

Onder het toeziend oog en aanmoediging van de Suns mannen kwamen de dames met horten en stoten op een 13-8 voorsprong tegen de bezoekers uit Katwijk. Namens de Grashoppers deedd Liselot Kulk iets terug en ondertussen had Amber Lewakabessy al heel vlug haar derde persoonlijke fout te pakken. Na tien minuten, waarbij beide teams de zenuwen goed zichtbaar waren, wees het scorebord 17-13 aan. Tot de rust was het geen hoogstaande wedstrijd. Met veertien turn-overs en slechts vijf punten in het tweede kwart voor de Suns mochten de Helderse basketballers de handen dichtknijpen dat de Grashoppers geen korte metten met ze had gemaakt. Met een 23-27 ruststand was de wedstrijd nog volledig open.

Stuivertje wisselen
Na de pauze was de start wat voortvarender, met driepunters van Fleuren en Janiek van Veen was de stand weer gelijk: 29-29. Als Sarah Curran er na een Suns score ook nog een driepunter bijgooit is een gat in de wedstrijd geslagen: 34-29. Toch kwamen de Katwijkers weer nabij en bleef het stuivertje wisselen. Curren noteerde 42-38, al was het een minuut later weer in evenwicht op het moment dat het eindsignaal van het derde kwart klonk: 42-42.

In het allesbeslissende vierde kwart waren het de Grashoppers die de voorsprong pakten. Via 44-44 was het na andermaal een driepunter van Curren weer gelijk op de weegschaal (47-47). Na een score van de bezoekers leidde een steal van Kourney Treffers haar naar de vrije worplijn en zorgde zij voor aansluiting. Met nog iets meer dan vijf minuten te gaan was het missen van een bonus vrije worp van Janis Ndiba-Boonstra de inleiding voor een driepunter van Fleuren: 53-49. Een time-out van de bezoekers moest ervoor zorgen dat er een ommekeer in de wedstrijd kwam, maar die kwam er niet echt. Wel werd de stand voor de negende keer gelijkgetrokken: 53-53. Met nog anderhalve minuut te spelen leek Fleur Kuijt de Grashoppers naar de overwinning te slepen met een rake driepunter.

1 seconde
Als de Suns, na een time-out, terugkomen tot 55-56 staan er nog zo’n 45 seconden op de klok. Balbezit voor de Katwijkers, maar sterk verdedigen zorgde ervoor dat de maximale 24 aanvalsseconden verstreken. Met minder dan 20 seconden was de laatste aanval voor Den Helder, het publiek hield het niet meer als de seconden wegtikken en met nog 1 seconde legde Fleuren aan voor de beslissende bal; 57-56, waarop Sporthal Sportlaan direct ontplofte. De resterende 0.1 seconde was te weinig voor de bezoekers om er een verlening uit te slepen.

Kiki Fleuren na afloop:” Ik speelde niet goed, dus heb een beetje een dubbel gevoel na het beslissende schot. Ik ben erg blij dat wij deze wedstrijd hebben gewonnen. Het is in het begin niet best, maar gelukkig kregen we ons vertrouwen terug. Nu hebben wij maximaal twee uitwedstrijden voor de boeg. Het zal niet makkelijk worden, in de competitie hebben wij tot twee keer toe niet weten te winnen in Katwijk. Maar de druk ligt nu bij hen, dat scheelt.”

De mogelijk beslissende wedstrijd is aanstaande zaterdag 7 mei in Katwijk. Er zal tevens een supporters bus afreizen ter ondersteuning van de Den Helder Suns.