Noord-Holland

Zomertijd 2023 ingegaan

Regio Noordkop – De klok is opnieuw een uur vooruit gegaan in de nacht van 25 op 26 maart 2023 om 02:00 uur. De zomertijd duurt dit jaar tot 29 oktober (de laatste zondag van de maand).

Geheugensteun
In het voorjaar gaat de klok “vooruit” bij het verzetten naar de zomertijd. Als in het najaar de temperatuur “achteruit” gaat gaat ook de klok een uur achteruit, bij het verzetten naar de wintertijd.

Toekomstige afschaffing
In 2018 heeft de Europese Unie het voorstel gedaan om het halfjaarlijkse verzetten van de klok in de toekomst af te schaffen. Tot nu toe is hierover tussen de lidstaten onderling nog geen overeenstemming bereikt.

Tijdzones
Nederland, België en Luxemburg (de “Benelux”-landen), Frankrijk en Spanje zouden op basis van hun geografische ligging in dezelfde West-Europese tijdzone als het Verenigd Koninkrijk moeten vallen (UTC oftewel gecoördineerde universele tijd). Maar dan zouden vakantiegangers en vrachtwagenchauffeurs uit bijvoorbeeld Duitsland bij een bezoek aan ons land het tijdstip op hun mobiele telefoon en horloge moeten aanpassen.

Midden-Europese Tijd

Om bij het reizen op het Europese vasteland zo min mogelijk de klok te hoeven verzetten wordt in het overgrote deel van de lidstaten van de Europese Unie de Midden-Europese Tijd (MET) gehanteerd, die geografisch overeenkomt met Zweden, Duitsland, Polen en Italië.

Wintertijd

Als in Nederland het gehele jaar de wintertijd zou worden aangehouden zou op 21 juni de zon opkomen om 04:20 en ondergaan om 21:00 uur. Op 21 december komt de zon op om 08:45 en gaat onder om 16:30 uur. Het zou in de zomer dus ’s avonds een uur vroeger “donker” worden. Hier staat tegenover dat het in de zomer vaak langer schemerlicht blijft.

Zonnetijd
De zonnetijd is de tijd waar de zon om 12:00 op het middaguur plaatselijk op het hoogste punt van zijn baan aan de hemel staat. Om deze voor Nederland grofweg te benaderen zou er van de wintertijd nog ongeveer een half uur moeten afgaan en zou de zon in de winter rond 08:15 uur opgaan. Hiermee zou het verschil met de huidige toegepaste zomertijd nog groter zijn.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button