Den Helder

Buitenkant watertoren Den Helder “vrijwel onherstelbaar beschadigd”

Advertentie:

Den Helder – De renovatie van de watertoren in Den Helder kan voorlopig niet worden afgerond omdat sprake is van een complexe lekkage. Er zijn meerdere bouwkundige onderzoeken uitgevoerd, waarbij verschillende scenario’s tot herstel van de buitengevel zijn onderzocht. De laatste technische beoordeling geeft aan dat de buitenschil van de schacht vrijwel onherstelbaar beschadigd is. Dat zegt het Helderse college in de beantwoording van vragen van Behoorlijk Bestuur.

“Dit is het gevolg van het afslijpen van de stuclaag in 2005, waarmee de baklaag van de stenen beschadigd is. Dat zorgt voor een poreuze steen die niet volledig waterdicht is”, aldus burgemeester en wethouders. Deze informatie vanuit het college komt overeen met de verklaring van de aannemer die in 2004/2005 werkzaamheden aan de watertoren verrichtte. Hij waarschuwde destijds dat het afslijpen van de laag beton ervoor zou zorgen dat er water door de stenen komt, zo vertelde hij aan Regio Noordkop. Het college benadrukt dat, hoewel de buitengevel niet waterdicht is, de bouwkundige veiligheid van de constructie niet ter discussie staat. “De constructie van de watertoren is veilig”, aldus B&W.

Christian Koks is kandidaat-erfpachter van de watertoren. In 2017 sprak de gemeente na een jarenlange juridische strijd met Koks af dat hij de renovatie van de watertoren zou afronden en stelde de gemeente een bedrag beschikbaar (€ 972.000,-) dat overeenkomt met de kosten die de gemeente zou moeten maken als zij zelf de renovatie zou moeten afronden. Nadat alle werkzaamheden zijn verricht, wordt het erfpachtrecht uitgegeven. Gezien de complexe lekkage is dat echter voorlopig niet aan de orde. Het artikel op Regio Noordkop waarin de lekkage aan het licht kwam, was voor Behoorlijk Bestuur aanleiding om vragen te stellen. De fractie wilde van het college weten wat de geschatte kosten zijn om de watertoren waterdicht te maken en welke partij (Koks of de gemeente) deze kosten volgens de afspraken draagt?

Het college vertelt dat Christian Koks naar aanleiding van de onderzoeksresultaten en de huidige stand van het werk is uitgenodigd voor een gesprek. “Dit gesprek is gericht op de voortgang en afronding van de werkzaamheden zoals overeengekomen in de vaststellingsovereenkomst. Er zijn meerdere scenario’s om te komen tot voltooiing van het herstel van de watertoren denkbaar. De kosten zijn afhankelijk zijn van het te kiezen scenario”, aldus B&W. Verdere informatie over de contractuele afspraken uit 2017 kan het college niet geven, omdat met Koks is afgesproken dat deze geheim blijven. Gemeenteraadsleden mogen dit wel onder geheimhouding inzien. Regio Noordkop heeft eerder een Woo-verzoek ingediend, maar is nog in afwachting van de documenten.

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. Mooie soap. Ze hadden die watertoren gewoon moeten verkopen aan een partij die hier serieus mee aan de slag zou kunnen gaan, een partij die dat kan.

    Hoe kan het in godsnaam gebeuren, dat we nu – in 2025 – nog aan het praten zijn over beschadigde baklagen van bakstenen, terwijl de aannemer – die door Den Helder inmiddels het faillissement is ingejaagd – voor 2005 al luid en duidelijk gewaarschuwd had voor deze gevolgen?

    Dit hele proces rond die watertoren is maar samen te vatten in 2 woorden: totale wanprestatie. Den Helder kan hier beter dezelfde werkwijze hanteren als voor de rest van het centrum: eerst de sloopkogel er doorheen en dan iets nieuws neerzetten. Den Helder en oude gebouwen/monumenten gaan niet samen. Dat eindigt niet goed voor de oude gebouwen/monumenten en levert de inwoners alleen maar hoge rekeningen op waar ze eigenlijk niets voor terugkrijgen.

    En meteen alvast een waarschuwing voor verbouwend Nederland: bedenk je goed of jij de volgende aannemer wil zijn die door onze ambtenaren het faillissement in gejaagd wordt. Ik zou er nooit aan beginnen als je geen vriendjes in het gemeentebestuur hebt zitten.

Wellicht ook interessant

Back to top button