Hollands KroonPolitiek

Hoeveelheid restafval in Hollands Kroon voldoet nog niet aan doelstellingen

Hollands Kroon – Uit de jaarrapportage van afvalbedrijf HVC blijkt dat het aantal ingezamelde kilo’s restafval in Hollands Kroon nog lang niet voldoet aan de gemeentelijke ambitie. In 2020 werd er 170 kilo restafval per inwoner opgehaald, de doelstelling was een gemiddelde van 100 kilo per inwoner. Wel denkt het college B&W dat de doelstelling binnen handbereik is, met de invoering van het nieuwe recycleplan.

Uit de rapportage van HVC blijkt dat in Hollands Kroon, binnen de gemeenten onder beheer van HVC, de meeste groenafval per inwoner wordt opgehaald. Ook op het gebied van plastic en papier is de gemeente één van de koplopers. Overigens is het landelijk zo dat stedelijkheid sterk bepalend is voor de hoeveelheid afval dat geproduceerd wordt. Hoe landelijker het gebied is, hoe meer afval de inwoners produceren.

De oplossing ziet de gemeente in het invoeren van gedifferentieerde tarieven bij de gescheiden inzameling van afval. Vanuit Rijkswaterstaat is dit recycletarief ‘Diftar’ genoemd. In de praktijk betekent het dat inwoners een heffing betalen afhankelijk van de hoeveelheid afval die zij produceren. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat dit zorgt voor een gemiddelde afname van 89 kilo restafval per inwoner. Daarmee zou voldaan worden aan de gemeentelijke ambitie om maar 100 kilo restafval per persoon te produceren. De gemeente wil dat inwoners in 2025 nog maar 30 kilo restafval per jaar creeëren.

Op 29 april vergadert de gemeente over het recycletarief en in juni wordt het plan voorgesteld aan de gemeenteraad. Bij goedkeuring gaat per 1 januari 2022 het nieuwe beleid van start.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button