Den HelderPolitiek

PVV stelt vragen over huisvesting statushouders in sociale huurwoningen

Den Helder – De Helderse PVV fractie vraagt zich af hoe de komst van nog meer statushouders invloed zal hebben op de vraag naar sociale huurwoningen. Zo is te lezen in de politieke vragen die zij aan het college stuurden. In het eerste half jaar van 2021 komen er in Den Helder 44 statushouders bij. De partij vraagt zich af of deze mensen niet op een andere manier kunnen worden opgevangen, zodat de sociale huurwoningen beschikbaar blijven voor de inwoners van Den Helder.

De PVV stelt voor om te kijken naar “tijdelijke alternatieve (sobere) huisvesting in nieuwbouw of leegstaande gebouwen (te verbouwen of snel te plaatsen modulaire bouw en/of kamergewijze verhuur)”. Er zijn bij de partij zorgen om de wachtlijst voor sociale huurwoningen, waarop in 2019 10.690 personen stonden. Uit recent onderzoek van de NOS blijkt dat de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Den Helder twee jaar en tien maanden bedraagt. Bij actief zoeken is dit ongeveer vijftien maanden. Vergeleken met andere gemeenten is dit relatief kort: Uit het onderzoek bleek onder andere dat in een kwart van de gemeenten de wachttijd meer dan zeven jaar is.

Sinds dit jaar zijn er een aantal nieuwe regelingen voor het vestigen van grote gezinnen en het realiseren van ’tussenvoorzieningen’ waarin meerdere vergunninghouders tegelijk kunnen worden opgevangen in afwachting van een vaste woning. De PVV wilt graag een update over deze initiatieven.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

3 reacties

  1. we weten allemaal dat deze onaangename voortrekkerij er is maar toch zal PVV weer een ontwijkend lulverhaal als antwoord krijgen op deze vraag…..

    1. Misschien eerst eens onderzoeken wat de werkelijke feiten zijn dat er een beperkte beschikbaarheid is van sociale woningen. Bijvoorbeeld dat er geen doorstroming was en bewoners met een dubbel of bovenmodaal inkomen nu in een relatief goedkope woning zitten. Of dat de gemeente haar recht niet gebruikt om b.v. de woningstichting te verplichten een x aantal sociale woningen te bouwen i.p.v. zich met megalomane projecten bezig te houden middels een verkapte bedrijfsconstructie. Maar ja, we moeten goede vriendjes blijven hier in DH.

      1. dus omdat we al deze gelukszoekers maar binnenlaten, in een verblijfsvergunning, een uitkering, en een (gratis) woning voorzien heeft woningstichting het gedaan?

        vind de vragen PVV wel terecht, waarom moeten nieuwkomers die nog nooit iets voor NL betekend hebben en hoogstwaarschijnlijk nooit iets gaan toevoegen voorgetrokken worden op de toch al krappe woningmarkt, waarom kunnen ze niet gewoon in het AZC op hun beurt wachten tot ze aan de beurt zijn… ben benieuwd naar het antwoord alhoewel ik het nu al kan raden, geen vuiltje aan de lucht, is niet zo, de PVV overdrijft en discrimineert …..

Back to top button
%d bloggers liken dit: