Den HelderJeugdPolitiek

57 meldingen van jeugdoverlast in eerste twee maanden 2022

Advertentie:

Den Helder – De gemeente heeft in januari en februari van dit jaar in totaal 57 meldingen van jeugdoverlast binnengekregen. Daarvan waren er 10 in Julianadorp, de rest in Den Helder. Alle meldingen worden volgens de gemeente serieus genomen: “Echter lang niet alle meldingen vragen om intensieve actie, anders dan even langsrijden.”

In de raadscommissie Maatschappelijke ontwikkeling van 7 december 2021 werd naar aanleiding van de presentatie over de ontwikkelingen Jeugdbeleid de vraag gesteld hoeveel probleemjongeren overlast veroorzaken in Den Helder. Daarover kan het college nu dus melden dat er in de eerste twee maanden 57 meldingen binnenkwamen, maar hoe vaak overlast voorkomt is zeer wisselend en seizoensgebonden. Ook gaat het bij jongeren die op staat worden aangetroffen in de meeste gevallen om “doodnormale jongeren die na schooltijd of in het weekend buiten ‘chillen’ met leeftijdgenoten.” Dat hoort bij opgroeien, stelt het college.

Wat gebeurt er met de meldingen van overlast?
Het college laat aan de raad weten dat Jongerenwerk van Mee & de Wering en de Boa’s er bovenop zitten: “Ze kennen de hotspots en controleren regelmatig om eventuele overlast in de kiem te smoren. Naast het actief reageren op meldingen, wordt middels een Jeugd Interventie Team (JIT) ook preventieve acties gehouden om jongeren uit de anonimiteit te halen.” De jongeren zijn over het algemeen goed aanspreekbaar. Er zijn geen langdurige excessen.

Middels een maandelijks Jeugdoverlast overleg worden de hangplekken en meldingen besproken die in die maand om actie hebben gevraagd. In januari en februari 2022 zijn er zes hangplekken besproken, welke in de dagelijkse surveillance van de Boa’s worden meegenomen. Specifieke groepen jongeren kunnen door de driehoek aangemerkt worden als hinderlijk, overlastgevend of crimineel. In januari is een groep nog aangemerkt als hinderlijk. Vervolgens zijn er gesprekken gevoerd met de ouders en is bureau Halt ingeschakeld.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

  1. Daling van meldingen is omdat de mensen meldmoe zijn geworden en dit weer omdat er toch geen ruk aan meldingen wordt gedaan in deze flut gemeente

Wellicht ook interessant

Back to top button