Hollands Kroon

Vijf koninklijke onderscheidingen en drie jeugdlintjes in Hollands Kroon

Hollands Kroon – Vijf inwoners van Hollands Kroon kregen dinsdagochtend onverwacht bezoek van burgemeester Rian van Dam: Op de dag voor Koningsdag ontvingen ze een koninklijke onderscheiding en werden zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Drie jonge inwoners van de gemeente kregen een jeugdlintje voor hun maatschappelijke inzet.

Drie van de vijf lintjes kwamen in de regio Niedorp terecht. Johan Nikolaas Stammes is jaren lid geweest van het bestuur van de dorpsraad van Nieuwe Niedorp en heeft zich vanuit die functie sterk gemaakt voor de gemeenschap. Daarnaast is hij onder andere actief geweest als voorzitter bij de stichting Historisch Niedorp. Ook heeft Stammes een prominente rol gespeeld bij het ruimen van de Wellington bommenwerper.

Belangeloze inzet
Peter Beers uit Winkel kreeg ook een onderscheiding: Hij heeft zich jaren met veel enthousiasme ingezet voor verschillende muziekverenigingen. Jean Jacques Mastemaker uit Oude Niedorp kreeg ook een lintje, op veler verzoek: “De heer Mastemaker is zich al die jaren belangeloos blijven inzetten voor de dorpsgemeenschap van Oude Niedorp. Getuige de vele blijken van ondersteuning die zijn toegevoegd aan deze aanvraag, zoals van het dorpshuis, de biljartvereniging en de toneelvereniging.”

De burgemeester kwam ook langs bij Berend Zuidema in Slootdorp. Zijn omgeving beschrijft hem als een “echte aanpakker die bergen vrijwilligerswerk verzet”. Dit doet hij bij de voetbalvereniging CV Wieringermeer, waar hij de velden controleert, maar ook bij de ijsclub waar hij sinds 1994 secretaris en bij de Vereniging van Vogelliefhebbers. In Den Oever kreeg Meijert Cornelis Smid bezoek van Rian van Dam. Hij heeft zich jarenlang belangeloos ingezet voor de muziekvereniging Apollo, maar ook op maatschappelijk vlak.

Jeugdlintjes
Ook drie jeugdigen uit Hollands Kroon kregen bezoek van de burgemeester: De 17 jarige Julian Hummelen uit Wieringerwerf kreeg voor zijn maatschappelijke inzet en het organiseren van diverse activiteiten voor de jeugd, zoals de Gameday, een jeugdlintje. Pieter van der Vliet, 13 jaar oud, loopt al bijna 4 jaar in de vakanties met de HVC mee om het oud papier op halen voor de voetbal en handbalvereniging in Hippolytushoef. Ook hij kreeg een lintje uit handen van de burgemeester.

Als laatste was de 10 jarige Rayen Emmink uit Anna Paulowna aan de beurt. Hij heeft op zijn skeelers kerstbomen verzameld en ingeleverd bij de gemeente. Van het geld dat hij ervoor kreeg zijn boodschappen gedaan en deze zijn afgeleverd bij de voedselbank. Ook heeft Rayen de gehele coronatijd knutselwerkjes en tekeningen naar ouderen in de buurt gebracht.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button