Den HelderPolitiek

Commissie weinig enthousiast over herinvoeren eigen bijdrage WMO taxi

Advertentie:

Den Helder – Een groot deel van de Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling voelt er weinig voor om van inwoners opnieuw een eigen bijdrage voor de WMO taxi te gaan vragen. Dat bleek dinsdagavond tijdens de commissievergadering waarin adviesbureau Partners in Mobiliteit (PiM) haar onderzoek naar de toekomst van het doelgroepenvervoer in de regio presenteerde. Eén van de aanbevelingen van PiM is om het WMO vervoer even duur te maken als het openbaar vervoer.

Op dit moment wordt in Den Helder heel veel gebruik gemaakt van de WMO taxi. Een gemiddelde gebruiker van WMO vervoer gebruikt de taxi maar liefst 56 keer per jaar, meer dan twee keer zoveel als gemiddeld in Nederland. Volgens de onderzoekers komt dat omdat de WMO taxi in de havenstad heel erg luxe is: De WMO gerechtigden kunnen er gratis gebruik van maken en de service is net zo goed als een normale taxi. Hierdoor is de voorziening duur voor de gemeente en is er geen ruimte voor vrijwillige initiatieven. PiM adviseert daarom toch weer een eigen bijdrage in te voeren, ondanks dat deze recentelijk is afgeschaft.

Daar reageerde de politiek niet enthousiast op. Zo was GroenLinks sceptisch: “Het is pas een jaar geleden afgeschaft en we hebben zelfs de betaalde eigen bijdragen terugbetaald. Willen we dan nu weer de inwoners facturen van een paar euro gaan sturen?” Zo zei commissielid Narita Derks. Samen met de Stadspartij is haar partij wel benieuwd of het mogelijk is een inkomensafhankelijke bijdrage te vragen. Het CDA, vorig jaar initiatiefnemer voor het afschaffen van de eigen bijdrage, voelt daar weer weinig voor: “Ik vraag me af of we dan niet heel veel ambtelijke capaciteit gaan vrijmaken voor iets wat heel weinig oplevert”, aldus commissielid Jaap Corporaal.

Belbus
Wanneer er een eigen bijdrage wordt gevraagd voor het WMO vervoer ontstaat hierdoor volgens PiM ruimte voor alternatieve vervoersvormen, bijvoorbeeld op vrijwillige basis. Belbus Noordkop, nu actief in Hollands Kroon, zou op dit moment te maken hebben met overcapaciteit en bereid zijn om ook in Den Helder actief te worden. De commissie gaf wethouder Peter de Vrij mee om daarom met de organisatie in gesprek te gaan. De Vrij wilde nog niet ingaan op scenario’s voor de toekomstige inrichting van het WMO vervoer of de eigen bijdrage. Uiteindelijk krijgt de gemeenteraad verschillende opties voorgeschoteld.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button