Hollands KroonVideo

Hollands Kroon telt vijf nieuwe Leden in Orde van Oranje-Nassau (video)

Hollands Kroon – Op geen enkele dag is het weer zo voorspelbaar als de dag voor Koningsdag, wanneer Nederland wordt overspoeld door de lintjesregen. Ook in Hollands Kroon werden de nodige Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Een vijftal inwoners van de gemeente werden na een strenge geheimhoudingsplicht en een vaak uitgebreide samenzwering van familie en vrienden verrast met een bezoek van burgemeester Rian van Dam.

“Het is mij een bijzondere eer, en genoegen, om u te kunnen mededelen dat zijne Koninklijke Hoogheid Willem-Alexander het heeft behaagt u te onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau”, klonk het op meerdere plekken door de gemeente. Om negen uur werd het eerste lintje toegekend in Barsingerhorn. Frans van Zwam zet zich onder andere al jarenlang in voor het Veteranen Inloophuis in Schagen, maar dat is niet alles. “Ik heb dit al heel wat keren gedaan, maar zelden kom ik zo’n lange lijst tegen als bij jou”, begon burgemeester van Dam de uitreiking. Van Zwam heeft zich onder andere ingezet voor de Scouting, sportvereniging Polisport, geeft hij met zijn achtergrond bij defensie gastlessen op basisscholen over oorlog en vrijheid, en is hij actief bij Belangen Orgaan Barsingerhorn.

De delegatie van de koning reed daarna verder naar Nieuwe-Niedorp, waar Marja Hiemstra – van der Velde gehuldigd werd. Zij ontving het lintje voor haar inzet als coördinator van de voedselbank in Nieuwe Niedorp, en haar betrokkenheid bij de PKN Kerk. Daarnaast is zij vrijwilliger bij het Taalcafé. Dick Krabbendam uit Hippolytushoef mocht vervolgens de onderscheiding in ontvangst nemen. Krabbendam zet zich sinds jaar en dag in voor Stichting Netwerk Roemenië, en om extra inkomsten voor deze stichting te genereren richtte hij kringloopwinkel de Marske op, die inmiddels is voortgezet als De Wieringer Schatkamer. Daarnaast biedt hij ondersteuning aan mensen in Oekraïne die getroffen zijn door de oorlog.

Annie Bruijstens-Koster ontving ook in Hippolytushoef een onderscheiding nadat zij ruim 40 jaar actief is geweest als collectante voor KWF Kankerbestrijding, en daarnaast zo’n 30 jaar nauw betrokken is geweest bij V.V. Success. Hans van der Laan was de laatste die de Koninklijke pin in ontvangst mocht nemen. Van der Laan heeft zich sinds jaar en dag ingezet voor een veelheid aan verenigingen, waaronder CVW Slootdorp, klaverjasvereniging Onder Ons en tennisvereniging De Maaier.

Listen en smoezen

De nieuwe Leden van de Orde werden allemaal verrast door de burgemeester, bij hen thuis of bij een verenigings- of kerkgebouw. Het om de tuin leiden van de gehuldigden vergde dan ook vaak flink wat inspanning van vrienden en familie. “We hebben het een paar weken stil moeten houden”, vertelt de vrouw van Hans van der Laan. “Hij is uit eten geweest met onze dochter, en op de terugweg heeft ze hem vertelt dat haar zoon nog kleren op de tennisclub moest ophalen.” Frans van Zwam werd thuis verrast: “Ik moest thuisblijven. Wij zouden later naar het slot van Schagen gaan, daar zou een goede vriend van mij een lintje krijgen”, vertelt hij lachend.

Voor het merendeel van de gehuldigden was de ceremonie een emotioneel moment, en ook de burgemeester deelde in dit sentiment. “Ik raakte ook wel geëmotioneerd. Je voelt de emotie, en je merkt in de ruimte de waardering die alle mensen voor die persoon hebben. Daar gaat het uiteindelijk om.” Hoewel de gehuldigden allemaal benoemden dat zij het werk dat zij hebben verricht nooit hebben gedaan met het krijgen van een lintje in het achterhoofd, is het volgens de burgemeester toch van belang deze wel uit te delen. “Wat zij doen voor de gemeenschap is niet vanzelfsprekend, het zijn mensen die daar echt de waardering voor mogen krijgen. Op zo’n moment krijg je die in de vorm van een lintje, maar het lintje representeert de waardering van iedereen in de gemeenschap die dat voor jou gedaan hebben.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button