Den Helder

Participatie rondom Brugwachtershuisje afgerond: Geen nieuwe functie gevonden

Adverentie

Den Helder – Het participatietraject rondom het brugwachtershuisje aan het Ankerpark heeft niet geleid tot een nieuwe invulling voor het pand. Dat schrijft het college van de gemeente Den Helder in een brief aan de gemeenteraad. Er waren twee concrete inzendingen, maar die zijn beide niet geschikt.

Al in 2021 werd gestart met de voorbereidingen voor de renovatie van het pand en het vinden van een passende nieuwe bestemming. Het was vervallen en overwoekerd met Japanse Duizendknoop. Die plant is inmiddels weg, maar er moet nog veel gebeuren: Voor het vervolg van de renovatiewerkzaamheden is een aannemer is geselecteerd. Die moet wel nog een vergunning krijgen, welke medio mei wordt verwacht. Na ontvangst van de vergunning start de verwijdering van asbest en de herstel van het dak.

Om tot herbestemming te komen wilde de gemeente inwoners om input vragen. Via de website ‘Ingesprek’ stroomden de reacties al snel binnen. Het participatieproces startte in september 2022 en loopt nu ten einde. Inwoners dachten onder andere aan een Bed & Breakfast of een koffiehuisje. Bij een brainstormsessie met ondernemers werd echter al snel duidelijk: De locatie van het huisje maakt veel ideeën planologisch onmogelijk. Toch was er de hoop dat een ondernemer of andere instelling zich met een creatief maar concreet idee zou aanmelden.

Participatie mislukt
Dat blijkt niet gelukt te zijn: Hoewel er een tweetal ideeën zijn ingestuurd, een luxe Bed & Breakfast en een kunstenaarshuisje, voldoen deze niet aan de eisen: “De inzendingen waren niet compleet, voldeden niet aan de uitvraag en daarmee niet te beoordelen door de adviescommissie. Beide ingediende initiatieven kunnen rekenen op planologische bezwaren. Een woon- of verblijfsfunctie past daar niet”, aldus het college. Het initiatief van een kunstenaarsplek, maar dan zonder verblijfsfunctie, zou bespreekbaar zijn.

Het participatietraject is daarmee afgerond. Het college hoopt dat wanneer de verbouwing verder gevorderd is er meer belangstelling is voor het huisje. Tot die tijd worden er verschillende culturele activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen. Zo komen er bouwdoeken met historische afbeeldingen in samenwerking met de Helderse Historische Vereniging en een gedicht van stadsdichter Yanaika Zomer. Ook zal er een schilder- en fotografieworkshops worden georganiseerd in samenwerking met Kunsthal 45 en worden er lichtprojecties van historische foto’s en een gedicht van Yanaika Zomer op het dok van Damen Shipyards geprojecteerd.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

3 reacties

  1. de gemeente heeft er maar 1 functie voor, parkeerplaats………
    .
    nu al jaren over te lullen en ondertussen stort het langzaam maar zeker in, precies wat ze willen

  2. Een huisje van niks. Dat heb je toch zo opgeknapt zou je zeggen? Maar nee, in Den Helder duurt dat jaren!! Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt. Maar in Den Helder speelt geld geen rol.

  3. ze laten het gewoon op zijn beloop tot het niet meer op te knappen is . probleem opgelost

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: