Politiek

Hoe gaat het nieuwe bestuur van Den Helder er uitzien? Initiatief ligt bij Beter voor Den Helder

Advertentie:

Den Helder – Beter voor Den Helder heeft deze week het vertrouwen in de coalitie en het college opgezegd en daarmee Den Helder in een bestuurscrisis gestort. Inmiddels hebben bijna alle fracties hierop gereageerd en ligt de bal weer bij Beter. Overgebleven coalitiepartners willen de samenwerking met BvDH graag in coalitievorm behouden en het vertrouwen herstellen, maar oppositiepartijen staan ook open voor een deelname aan het bestuur van Den Helder. Fractievoorzitter Carlo Assorgia zegt met alle partijen, zowel coalitie als oppositie, in gesprek te gaan over het vormen van een nieuw bestuur.

De VVD en het CDA waren de eerste coalitiepartijen die reageerden op de breuk in de coalitie. Beide fracties willen de “dierbare” samenwerking met Beter voor Den Helder voortzetten. Daarbij werd ook gezegd dat BvDH het voortouw moet nemen in de gesprekken die nu gevoerd moeten worden om te komen tot een oplossing. De reactie van andere coalitiepartners kwam iets later, maar is niet heel verschillend. “De PvdA Den Helder begrijpt dat bij Beter voor Den Helder het vertrouwen in de coalitie is beschadigd en wil dit vertrouwen graag herstellen. Echter, het initiatief ligt bij Beter voor Den Helder”, schrijft fractievoorzitter Jan de Leeuw bijvoorbeeld in zijn reactie. Ook Marije Boessenkool van GroenLinks zegt op de uitnodiging van Carlo Assorgia voor een gesprek te wachten.

Niet alleen de overgebleven coalitiepartners, maar ook oppositiepartijen willen het gesprek met Beter voor Den Helder aangaan. “Den Helder heeft een stabiel bestuur nodig en door deze ontwikkelingen is daar nu absoluut geen sprake van. De PVV was na de laatste verkiezingen zeer teleurgesteld in meerdere partijen die niet met de PVV in gesprek wilden over het deelnemen aan een college, maar wij zijn ook nu als PVV beschikbaar om bij te dragen aan een oplossing”, meldt fractievoorzitter Vincent van den Born. Fractie Pastoor zegt ook open te staan voor samenwerking, maar wel kritisch te kijken naar het coalitieakkoord. Sylvia Hamerslag, fractievoorzitter van Behoorlijk Bestuur, laat weten dat zij het gesprek met Beter ook aan zal gaan. “Echter, de eerste vraag die ik zal stellen is: waarom toen niet en nu wel?”

Hoe het nieuwe bestuur er ook uit gaat zien, het initiatief ligt duidelijk bij Beter voor Den Helder. Carlo Assorgia zegt maandag in overleg te gaan met de griffier en de uitnodigingen voor de gesprekken zo snel mogelijk te versturen. De wens is om op 21 mei, tijdens de reguliere raadsvergadering, het nieuwe bestuur bekend te maken. “Den Helder heeft een goede naam opgebouwd en is zeer gebaat bij een continu, betrouwbaar bestuur”, aldus Assorgia.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

2 reacties

 1. Waarom wordt er nog op 7 mei een extra raadsvergadering gehouden? Heeft totaal geen zin, als alle partijen nu zeggen te willen onderhandelen voor een nieuw college.

  Uit de raadsvergadering zal niets meer komen, omdat iedereen zijn/haar mond zal houden omdat ze in onderhandeling zijn…

  Er zal niets meer worden gezegd, over het onveilig voelen van Raadslid Houben. Want de “verdachten” die voor dit gevoel van onveiligheid hebben gezorgd, zullen handen boven het hoofd gehouden worden, om de onderhandelingen niet te verstoren.

  Daarnaast lijkt de gemeenteraad niet te begrijpen dat het college officieel niet is gevallen. En dus ook niet demissionair is… Want tijdens de raadsvergadering van 22 April viel het geen enkele politieke partij op, dat Beter voor Den Helder het vertrouwen opzegde tegen de rest van de coalitie.

  Er werd geen enkele vraag gesteld over het opzeggen van het vertrouwen, en de vergadering ging gewoon op de normale manier verder alsof er niets aan de hand was.

  Als het huidige college door wil, hoeft er alleen een nieuwe kandidaat Wethouder namens BvDH te worden aangesteld. Dit kan door een stemming te houden bij de eerstvolgende raadsvergadering.

  De oppositiepartijen zouden er goed aan doen, om op geen enkele manier in te gaan op de uitnodiging van BvDH, tot na de extra raadsvergadering. (die als ze gewild hadden ook aankomende woensdag plaats had kunnen vinden).

  Want BvDH zal in het openbaar eerst moeten verklaren waarom zij het vertrouwen in het College hadden opgezegd. Immers is dit namelijk een zeer merkwaardige move, omdat het college niet ging over de aanstelling van een wethouder.

  Ook zal er eerst duidelijkheid moeten komen, wat raadslid Houben is overkomen in de achterkamertjes van Politiek Den Helder, tijdens een schorsing nadat Kandidaat Duijnker niet werd gekozen als wethouder.

  De wandelgangen van het gemeentehuis spreken over grensoverschrijdend gedrag tijdens de schorsing van de raadsvergadering, waar een overleg tussen de coalitiepartijen plaatsvond in één van de fractiekamers.

  Als de oppositiepartijen voor de extra raadsvergadering in onderhandeling treden, met de huidige coalitiepartijen. Zal het grensoverschrijdende gedrag weer in de doofpot belanden. En wordt de beerput weer gedempt.

 2. Extra raadsvergadering op verzoek van de fractie Pastoor. Het kan geen kwaad om te kijken hoe de zaken er voor staan al denk ik inderdaad dat je na die raadsvergadering nog niks wijzer bent.
  Voor dat grensoverschrijdende gedrag zijn er vooralsnog geen aanwijzingen.
  Deze soap gaat wel een poosje duren. Minstens een paar maanden. Het kan alleen sneller als kandidaat wethouder Duijnker bij een 3e voordracht nu wel benoemd wordt. Dat lijkt me niet erg voor de hand liggen, maar je weet het nooit. De vorige keren xat ik er ook helemaal naast .

Wellicht ook interessant

Back to top button