Politiek

VVD en CDA willen verder met Beter voor Den Helder

CDA voelt niets voor minderheidscoalitie

Advertentie:

Den Helder – CDA en VVD hebben als eersten van de coalitiepartijen gereageerd op de breuk in de coalitie, nu Beter voor Den Helder deze week uit de samenwerking stapte. De aanleiding daarvoor was het opnieuw niet benoemen door de raad van Remco Duijnker als nieuwe wethouder voor BvDH. “Het vertrouwen is weg. Wij zijn zeer teleurgesteld, niet alleen in de raad, maar in het bijzonder in onze coalitiegenoten”, aldus Beter in een brief aan de gemeenteraad. De VVD laat nu weten graag verder te gaan met Beter voor Den Helder. Het CDA ook, maar staat er iets anders in.

“De samenwerking met Beter voor Den Helder is ons dierbaar en wij willen deze graag voortzetten”, schrijft fractievoorzitter Henriëtte Weerstand-Slot in een brief aan de voorzitter van de raad, burgemeester Jan de Boer. De VVD wil verder met de gebroken coalitiepartner, om een stabiel stadsbestuur te behouden “om zo de aanpak van de grote opgaven van de gemeente Den Helder in relatie tot de brede welvaart voor haar inwoners niet te laten stagneren”. Verder stelt de partij dat de fractie van BvDH “zich heeft laten zien als een betrouwbare partner in de uitvoering van het coalitieakkoord”.

Het was echter juist die betrouwbaarheid met betrekking tot het coalitieakkoord die de huidige bestuurscrisis heeft veroorzaakt. Beter neemt het haar zes coalitiepartners immers kwalijk dat zij de afspraak uit dat akkoord niet nakomt. In het akkoord werd in 2022 tenslotte door alle fracties ingestemd met de komst van Duijnker als wethouder, halverwege de rit. Desondanks stemde een ruime meerderheid van de raad, waaronder dus ook een flink aantal raadsleden uit de coalitie, tot twee keer toe tegen zijn benoeming.

Het CDA schrijft, eveneens in een brief, de teleurstelling van BvdH te begrijpen, maar stelt wel “dat deze vertrouwensbreuk niet op zichzelf staat. In vertrouwen zijn er in het coalitieakkoord “Samenwerken in vertrouwen, aan vertrouwen” afspraken gemaakt die weliswaar niet tot in detail zijn uitgeschreven, maar waarvan de gedachte voor een ieder volstrekt helder was. Met enige regelmaat hebben we ervaren dat op cruciale momenten deze afspraken anders werden uitgelegd. Maandag is er helaas een nieuw hoofdstuk geschreven en is zelfs een onbetwistbare afspraak als de benoeming van de wethouderskandidaat van Beter voor Den Helder niet nagekomen”, aldus CDA-fractievoorzitter Edwin Krijns.

“Net als Beter voor Den Helder staat het CDA voor een stabiel stadsbestuur waarin je zegt wat je doet en doet wat je zegt. Het is voor ons duidelijk dat wij er niets voor voelen om in een minderheidscoalitie verder te gaan. Hier is deze stad niet bij gebaat. Als grootste coalitiepartner van Beter voor Den Helder stellen we daarom voor om opnieuw om de tafel te gaan om te werken aan een stabiele coalitie met aangescherpte en heldere afspraken. Beter voor Den Helder zou als grootste partij van de gemeenteraad hier het voortouw in moeten nemen en het CDA staat klaar om samen deze handschoen op te pakken.”

Herstel vertrouwen
“De VVD Den Helder wil de komende tijd in alle rust werken aan het herstel van het vertrouwen met Beter voor Den Helder”, zo valt in hun brief te lezen. “Graag leggen wij het initiatief bij de fractie van Beter voor Den Helder om de samenwerking met ons en mogelijk andere partijen verder uit te werken en een oplossing te zoeken. Wij zullen ingaan op een uitnodiging om met elkaar in gesprek te blijven.”

De andere voormalige coalitiepartners van Beter, te weten D66, PvdA, GroenLinks en Stadspartij, hebben nog niet gereageerd op de ontstane situatie.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. Die nagestreefde brede welvaart voor Den Helder is niets anders dan een communistische vorm van brede armoede veroorzaakt door de stupide energietransitie en immigratie. Merkwaardig dat de vvd dit niet inziet !

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button