Hollands KroonPolitiek

Onderzoek naar nieuw regionaal dieropvangcentrum

Anna Paulowna – Zeven gemeenten in Noord-Holland Noord, waaronder Hollands Kroon, gaan gezamenlijk onderzoek doen naar de mogelijkheid om te komen tot één opvanglocatie voor huisdieren in de regio. De huidige opvanglocaties in Alkmaar (Dierenbescherming voor de regio Alkmaar) en Tuitjenhorn (Dierenopvang en Dierenambulance Schagen/Hollands Kroon) zijn sterk verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Diverse scenario’s worden uitgewerkt om inzicht in mogelijkheden en kosten te krijgen. De huur voor de opvanglocatie in Tuitjenhorn loopt tot en met 31 oktober 2021. Tot die tijd zal de opvang van dieren op deze locaties blijven doorgaan.

De deelnemende gemeenten zijn Alkmaar, Bergen, Heiloo, Heerhugowaard, Schagen, Langedijk en Hollands Kroon (zuidelijk deel). Stichting Dierentehuis en Stichting Dierenambulance Den Helder worden niet betrokken in deze bestuursopdracht. Reden hiervan is dat in de overeenkomst beschreven staat dat zij in ieder geval het noordelijk deel van gemeente Hollands Kroon blijven bedienen, ook na opzegging van Dierenopvang en Dierenambulance Schagen/Hollands Kroon.

Nieuwbouw wens
De Dierenbescherming voor de regio Alkmaar en Dierenopvang en Dierenambulance Schagen/Hollands Kroon hebben de wens neergelegd om tot nieuwbouw te komen voor één dierenopvanglocatie voor de regio, waarbij ook een plek voor de dierenambulance is ingeruimd. Een bestuursopdracht is geformuleerd waarmee de zeven gemeenten willen komen tot een toekomstbestendige oplossing voor opvang en vervoer van huisdieren en vervoer van in het wild levende dieren.

Deze bestuursopdracht dient uiterlijk in het vierde kwartaal 2020 gereed te zijn voor bestuurlijke vaststelling. Een ambtelijke werkgroep met vertegenwoordigers van alle gemeenten geeft uitvoering aan deze bestuursopdracht, waarin gemeente Alkmaar leidend is (Langedijk is plaatsvervanger).

De opdracht draagt bij aan het creëren van draagvlak en duidelijkheid onder de zeven gemeenten. Verder ontstaat een objectief beeld van de mogelijkheden om tot één opvanglocatie te komen alsook inzicht in de financiële gevolgen van de diverse mogelijkheden. Deze bestuursopdracht hanteert een planning om vóór 31 december 2021 tot een toekomstbestendige oplossing te komen. Een eindoplossing voor de dierenopvang en vervoer met een hoog investeringsbedrag kan bezwaarlijk zijn en voor sommige gemeenten zelfs zeer moeilijk op te brengen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button