Politiek

CDA Hollands Kroon vraagt voorstel ter ondersteuning verenigingsleven

Advertentie:

Anna Paulowna – Het CDA in Hollands Kroon roept het college in de komende raadsvergadering van 19 oktober op om voor het einde van het jaar met een voorstel te komen hoe de onderbesteding van het noodfonds maatschappelijke instellingen ingezet kan worden voor het subsidiëren van energiebesparende maatregelen door maatschappelijke instellingen.

Volgens indiener van de motie Patty Laan zijn verenigingen geen ondernemingen die winst willen maken. “Het zijn mensen die zich vrijwillig en vaak onbetaald inzetten voor de gemeenschap; voor hun sport, vak, hobby of ander maatschappelijk doel. Verenigingen leveren ook een belangrijke sociale basis voor kinderen en gezinnen. Verenigingen bouwen mee aan een sterke samenleving, waar mensen zich thuis voelen. Inkomsten uit contributie, sponsoring en evenementen vloeien terug in de vereniging en dus in de maatschappij. De enige winst die ze maken is 100% maatschappelijke winst. Vrijwilligers die zich hiervoor inzetten steunen we daarom waar we kunnen.”

Forse onderbesteding bij het noodfonds
“Als reactie op de stijgende energielasten heeft de raad in december 2022 een noodfonds ingesteld. Maatschappelijke instellingen die in financiële problemen dreigden te komen konden tot en met 31 maart 2023 een aanvraag indienen voor steun. Dekking voor dit fonds is verkregen via de reserve duurzaam economisch sociaal programma. Deze reserve van € 162.528 is aangevuld met € 750.000,- uit de Algemene Reserve. Uit de memo ‘Noodfonds maatschappelijke instellingen’ van 10 oktober 2023 blijkt dat er aan slechts 12 organisaties in totaal € 77.064,72 subsidie is verstrekt. Dit betekent dat er, ondanks de communicatie, een forse onderbesteding is.

Omdat energiebesparingen vaak grote investeringen vergen, heeft de raad ook de ‘Verordening duurzaam maatschappelijk vastgoed’ vastgesteld. Via deze verordening kunnen maatschappelijke organisaties een lening aanvragen. De lening dient binnen 15 jaar afgelost te zijn. Voor deze lening moet een ‘aantrekkelijke’ rente betaald worden, die jaarlijks wordt vastgesteld. Bij vaststelling van de verordening was dit 3,6%. Deze rente wordt jaarlijks vastgesteld.  Bij het opnieuw vaststellen van de rente zou de rente op dit moment 5,4% zijn.”

Onzekerheid
Echter, verenigingen zijn doorgaans terughoudend met het aangaan van een lening volgens het CDA. “Er moet rente worden betaald en de lening moet worden terugbetaald. Ondanks de voorspellingen van een duurzaamheidsscan blijft er onzekerheid over wat de besparing daadwerkelijk gaat betekenen en het zittende bestuur neemt vaak voor een langere periode (15 jaar) een beslissing, vaak voorbij hun bestuursperiode.

Bovendien gaat het over geld van de vereniging. Dit maakt dat er terughoudend wordt omgegaan met grote investeringen, terwijl deze wel noodzakelijk zijn. De drempel kan worden verlaagd door een deel van de investeringskosten te subsidiëren. Door dit te doen is er voor bestuurders meer zekerheid om die verantwoordelijkheid ook te kunnen nemen en wordt het aantrekkelijk om te investeren in duurzaamheidsmaatregelen. Door de nu voorgestelde verdere tegemoetkoming is de hoogte van de investering voor een vereniging beter te overzien en kunnen besparingen op energielasten direct worden ingezet voor een eventuele restschuld.”

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button