Cultuur/NatuurHollands Kroon

Expositie Jan Grotenbreg in Oosterlanderkerk

Adverentie

Hollands Kroon – De aankomende grote overzichtstentoonstelling van het werk van beeldend kunstenaar Jan Grotenbreg is niet te missen. Zijn prachtige werk zal te zien zijn van zaterdag 11 juni tot en met zondag 17 juli in de Oosterlanderkerk.

Jan Grotenbreg werd in de Noord-Hollandse stad Alkmaar geboren en volgde de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Sinds 1967 woont en werkt hij in Amsterdam op de hoogste verdieping van een atelierwoning, dat in de dertiger jaren speciaal ontworpen werd voor kunstenaars. Vanuit deze studio heeft hij een formidabel uitzicht op de unieke Hollandse wolkenluchten, die hem altijd inspiratie gegeven hebben.

“De veranderlijkheid, ongrijpbaarheid en vanzelfsprekendheid van wolken zijn, tezamen met de schitterende grijze tinten, enorm fascinerend. Elke wolkformatie heeft één briljant moment en als ik een interessante wolkenpartij zie raak ik in paniek, ik moet aan het werk, dat is de prijs voor deze verhouding”, aldus Grotenbreg.

In 2000 voegde Grotenbreg een nieuwe dimensie aan zijn werk toe, toen hij begon te experimenteren met cement op linnen als ruwe ondergrond voor een voorstelling. Op deze manier maakte hij het schilderij ‘Halve Maan’ met een lijst van cement. Het resultaat is vaak vergeleken met middeleeuwse muurschilderingen, de zo-genoemde fresco, geschilderd in natte kalk.

Jan Grotenbregs schilderijen maakten deel uit van moderne kunsthistorische stromingen als Fundamentele schilderkunst en Hyperrealisme. Tijdens deze tentoonstelling zijn werken uit elke periode te zien. Een uniek retrospectief op 55 jaar beeldend kunstenaarschap in de prachtige Michaelskerk in Oosterland.

Op de website zininoosterland.nl is meer informatie over de kunstenaar en zijn werk te vinden. Iedereen is van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de feestelijke opening op zaterdag 11 juni om 15.00 uur in Oosterland.

Openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag van 13.30 tot 16.30 uur. De kunstenaar zal zelf regelmatig aanwezig zijn tijdens de expositieperiode. Persoonlijk op de hoogte blijven, uitgenodigd worden of hem daar persoonlijk spreken? Dat kan. Neem dan contact op via de contactpagina op de website: zininoosterland.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button