Politiek

Raad akkoord met project De Groenhof Breezand, maar flinke kritiek op participatie

Anna Paulowna – Het collegevoorstel om bestemmingsplan ‘De Groenhof Breezand – eerste herziening’, conform de nota zienswijzen, gewijzigd vast te stellen, leidde donderdagavond in de gemeenteraad van Hollands Kroon tot enige discussie. Niet eens op de planinhoud, want vrijwel alle fracties waren juist erg content met de uitbreiding van 128 naar 173 woningen, gelet op het huidige woningtekort.

Op de gehanteerde participatie door de projectontwikkelaar en het toezicht daarop door de gemeente was echter flink wat kritiek. Met name Patty Laan-Olij van het CDA voerde een gloedvol betoog dat er op het gebied van participatie geen zorgvuldig proces gelopen was, omdat “het project blijkbaar boven de mens ging”. Ook wethouder Versteeg erkende dat de participatie inderdaad niet heel gelukkig was verlopen, maar dat dit uiteindelijk wel had geleid tot aanpassing van het plan.

Bouwput
De VVD maakte zich bij monde van fractievoorzitter Wim Groot zorgen over de infrastructuur zoals de riolering, maar ook over de wegen en verkeersveiligheid. Dit, omdat het project, dat al vanaf 2011 loopt, nog steeds veel weg heeft van een bouwput. Wethouder Versteeg erkende daarop dat de capaciteit van de riolering aanpassing behoeft en gaat het versnellen van de wegeninfrastructuur bespreken met de projectontwikkelaar. Joop Laagland van GroenLinks en Sylvia Buczynski van de PvdA waren net als Lars Ruiter van OHK ondanks de ongelukkige participatie blij met de toevoeging van betaalbare woningen.

Na een schorsing hield de VVD het bij een “akkoord met tegenzin” in de besluitvorming, maar gaf wel aan diepbedroefd te zijn, omdat dit niet in lijn was met het coalitieakkoord van “samen bouwen aan vertrouwen”. Het CDA bleef consequent en stemde mede op het aanhalen van het coalitieakkoord tegen, op basis van de onvoldoende gevoerde participatie. Omdat de rest van de raad voor stemde werd het voorstel met 4 tegen en 22 voor aangenomen.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button