Den Helder weer getroffen door iepziekte

Den Helder – De iepziekte gaat ook dit jaar Den Helder niet voorbij. Bij de algemene begraafplaats en de Zandloper ter hoogte van Parnassia (Julianadorp) zijn al zieke iepen gekapt. Aannemer Stoop is hier op dit moment bij het sportpark langs de Linie mee bezig. Veel van deze bomen zijn helaas niet meer te redden.

De gemeente verwacht dat er nog meer zieke iepen bij komen. “De zieke iepen die we kappen, zijn te herkennen aan de gele stippen die er zijn opgezet. Bewoners van de straten waar we binnenkort iepen kappen, ontvangen hierover thuis bericht.”

De iep is te herkennen aan de zaden en de vorm van het blad (scheve bladvoet). Het zijn bomen met een brede kroon, die veel licht doorlaat. Iepziekte ontstaat door een schimmel. Een gezonde boom kan op twee manieren besmet raken. Eerst als zijn wortels die van een zieke boom raken. Doordat de wortels van zieke en gezonde bomen elkaar raken, ontstaat besmetting door de iepensprintkever. Dit diertje legt haar eieren in zieke en verzwakte iepen. In de zomer komen de eitjes uit. De jonge kevers vliegen naar gezonde bomen om hiervan te eten. Als ze van de zieke boom schimmelsporen met zich meedragen, besmetten ze zo de gezonde boom.

Mobiele versie afsluiten