Noord-Holland

Vernieuwde afvalwijzer: scan of fotografeer afval in de HVC-app

Noord-Holland – Het is belangrijk dat mensen thuis goed hun afval scheiden. HVC wil dit steeds makkelijker maken en biedt de vernieuwde HVC afval-app aan. De app is een stuk gebruiksvriendelijker geworden. Een belangrijke nieuwe lerende functie is een barcodescanner en fotomogelijkheid, waardoor in één oogopslag duidelijk is in welke bak een product hoort.

Een papierbak, een gft-bak, een bak voor plastic, blik en drinkpakken en eentje voor restafval. Afval scheiden aan huis kan, maar is niet altijd simpel. Hoe bepaal je dan in welke afvalbak een product hoort? Dat kan nu ook, naast het intypen van een productnaam, door een foto te maken of een barcode te scannen in de afvalwijzer van de app. “Wij zijn er trots op om als eerste afvalinzamelaar deze innovatieve functionaliteit te lanceren om inwoners het gemakkelijk te maken om afval te scheiden”, zegt directeur Inzameling Gertjan de Waard.

Met de app kan van vrijwel alle soorten afval uit de keuken en de badkamer een foto worden genomen die door de scansoftware wordt herkend. De software van de app combineert vervolgens het afval met de juiste prullenbak aan de hand van de gegevens in de database, die doorlopend wordt bijgewerkt. Belangrijk voor de fotoherkenning is wel dat bij het nemen van een foto op één soort afval wordt ingezoomd, zodat de app het afval duidelijk herkent en de juiste afvalbak adviseert. Ook de database van barcodes wordt continu bijgewerkt. “Hoe meer mensen de app gebruiken, hoe slimmer de app eigenlijk wordt” zegt bedenker en ontwikkelaar Rick Buiten van Ecoscan.

Omdat de functionaliteit van fotograferen innovatief is, is deze nog niet foutloos. Daarom heeft HVC de app eerst onder de bestaande gebruikers gelanceerd. Op dit moment worden 54 procent van alle gescande barcodes herkend en 71 procent van de foto’s. Wanneer er genoeg toevoegingen in de fotodatabase en barcodedatabase op basis van gebruikers input zijn gedaan, lanceert HVC de app breed onder alle inwoners van de 25 gemeenten waar HVC het afval inzamelt.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button