ColumnPolitiek

Column: Fysiek vergaderen

De raadsvergaderingen worden weer in fysieke vorm gehouden. Dat wil zeggen: Alle raadsleden zijn aanwezig in de raadzaal, in plaats van thuis achter hun laptop. In Hollands Kroon was het afgelopen week al zover, in Den Helder verzamelt men vanaf aanstaande maandag in de Stadshal van schouwburg De Kampanje. De publieke tribune is overigens wel nog steeds dicht.

Wat levert dit fysiek vergaderen nou op? De voordelen zijn meteen alweer overduidelijk. De vergadering van de raad in Hollands Kroon was deze week levendiger en interessanter om te volgen. Er is meer interactie en raadsleden kunnen hun argumenten krachtiger presenteren door het gebruik van lichaamstaal. Raadsleden die moeite hebben met de digitale werkwijze worden niet meer belemmerd hun werk goed uit te voeren, wat voor een eerlijkere situatie zorgt.

Overigens is het ook zo dat er raadsleden zijn die beter tot hun recht komen vanaf achter een computerscherm. Ik denk dat dit komt omdat, net zoals in een raadzaal de argumentatie uitvergroot lijkt te worden, deze via een beeldverbinding krimpt. Goede argumenten lijken minder sterk en slechte argumenten vallen een beetje weg. Ook is het makkelijker om gewoon je mond dicht te houden als niemand je ziet. In een raadzaal valt dat wat meer op.

Dus laat ze maar samenkomen die raadsleden. Want met stilzwijgend toekijken mag je wat mij betreft niet zomaar wegkomen. We willen discussies zien! Inhoudelijk of op de man, vuurwerk in ieder geval. Want dat is wat ons wordt afgenomen door alle digitalisering. Misschien komt dat wel omdat het wat langer duurt voordat je aan het woord komt. Scherpe, prikkelende opmerkingen of vragen worden daardoor voordat ze zijn uitgesproken alweer ingeslikt. Soms is het leuk dat iemand iets zegt wat niet zo slim is.

De eerste ongemakkelijke situatie ontstond donderdag al, toen OHK raadslid Lars Ruijter zijn GroenLinks collega Lilian Peters met een knipoog verweet niet duurzaam te zijn, omdat zij haar argumentatie op papier had uitgeprint. Deze grap kon Peters niet waarderen, omdat dit uitgeprinte exemplaar noodzakelijk was voor haar om het te kunnen lezen. Ook burgemeester Rian van Dam was ontevreden over dit gebrek aan sensitiviteit en gaf Ruijter het advies voortaan eerst na te denken voordat hij wat zegt. Pijnlijk of niet, ik geniet ervan.

Waar ik ook van geniet en waarvan ik niet wist dat ik het mistte zijn de omgevingsgeluiden. Gelach wanneer iemand een grap maakt, gemompel bij een twijfelachtige conclusie. Dit alles zorgt ervoor dat de waarde van de discussie die gevoerd wordt ook echt voelbaar is. Zowel bij het raadslid zelf als de ontvangende partij.

Kortom: Fysiek vergaderen maakt de vergadering tastbaar en belangrijk door interactie en debat. Dit gaat niet wanneer men thuis tegen een scherm praat. Hopelijk zien we na de zomer verdere versoepelingen, zoals het openen van de publieke tribune.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button