DefensieDen HelderPolitiek

PVV: niet mogen aanmeren marineschepen is schertsvertoning

Advertentie:

Den Helder – Roy van Aalst en Gabriëlle Popken, beiden namens de PVV in de Tweede Kamer, hebben de ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vragen gesteld over het niet mogen aanmeren van marineschepen in de eigen Helderse marinehaven. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dreigt met een dwangsom van maximaal € 1 miljoen wanneer marineschepen toch in de eigen haven aanmeren. Nadelige gevolgen voor het milieu zouden aan deze juridische strijd ten grondslag liggen.

De PVV wil van de ministers weten of zij op de hoogte zijn van de juridische strijd tussen de Koninklijke Marine en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) over het aanmeren van marineschepen in de haven van Den Helder en daarnaast de dwangsom van € 1 miljoen. De PVV is van mening dat defensie te allen tijden haar taken moet kunnen uitvoeren en daarbij niet gehinderd mag worden door het ILT vanwege ‘nadelige gevolgen voor het milieu’. De PVV wil van de ministers weten of zij deze zienswijze delen. Tot slot benoemt de PVV de situatie als zeer ongewenst en vindt dat marineschepen gewoon in de eigen haven moeten kunnen aanmeren. De partij vraagt de minister dan ook om een einde te maken aan deze ‘schertsvertoning’.

‘Schertsvertoning’
“Het is natuurlijk te gek voor woorden dat twee overheidsinstanties in een dergelijke schertsvertoning verwikkeld zijn”, aldus fractievoorzitter Vincent van den Born van de Helderse PVV-fractie. “De ILT dreigt zelfs met een dwangsom. Veel gekker moet het niet worden in Den Helder. Begin 2019 legde de ILT een dwangsom van € 1 miljoen op omdat volgens hen de schepen daar zonder omgevingsvergunning liggen. De voorzieningenrechter in Den Haag schortte de boete op voor een jaar, met de mogelijkheid dat partijen er gezamenlijk uit konden komen.”

Van den Born staat volledig achter de vraagstelling van de landelijke collega’s van de PVV in Den Haag aan beide ministers. “Een bijzonder vreemde vertoning. Goed dus dat nu ook PVV-vragen aan de ministers worden gesteld.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button