Den HelderPolitiek

Commissie Stadsontwikkeling wil wel een Aldi, maar niet in het Ravelijncenter

Den Helder – De commissie Stadsontwikkeling en Beheer vergaderde woensdagavond over het paraplubestemmingsplan supermarkten. Met dit plan moet officieel worden geregeld dat supermarkten niet langer gevestigd kunnen worden buiten de bestaande winkelcentra. Aldi wil graag een nieuwe winkel openen in het Ravelijncenter, maar daar gaat de gemeente dus niet in mee. Uit de commissievergadering kwam naar voren dat vestiging in het Ravelijncenter niet de voorkeur heeft, maar dat het wel belangrijk wordt gevonden dat de Aldi in Den Helder gevestigd blijft.

De eigenaar van het pand in het Ravelijncenter waar de Aldi zich graag zou vestigen, Piet Brinkman, sprak de commissie namens zichzelf en de Duitse winkelketen toe. Zijn betoog hield in dat Aldi niet zomaar een supermarkt is, maar een hard-discounter. Daarnaast zou Aldi zich in Den Helder willen gaan focussen op een nieuw concept, waarbij non-food producten een meer centrale positie gaan innemen binnen het totale productaanbod. Dit type winkel is er nog niet in Den Helder, waardoor er volgens hem ook geen sprake is van concurrentie met de bestaande winkelcentra. De Aldi is daarom volgens Brinkman ook helemaal geen supermarkt, en dus slaat het nieuwe bestemmingsplan niet op de winkel.

De tweede inspreker van de avond, Ingo Kistenmacher van het bestuur van winkelcentrum de Schooten Plaza, stond in zijn betoog lijnrecht tegenover dat van Brinkman. Wanneer Aldi zou vertrekken uit de Schooten Plaza waar het nu is gevestigd, heeft dit volgens hem zeer negatieve gevolgen. De andere, kleinere winkels binnen een winkelcentrum als de Schooten Plaza zijn volgens hem sterk afhankelijk van het publiek dat voor de supermarkt komt. Hij is daarom erg positief over het nieuwe bestemmingsplan.

Onder de commissieleden was er in algemene zin sprake van consensus over het nieuwe paraplubestemmingsplan. Dat Aldi zich niet zou kunnen vestigen in het Ravelijncenter werd breed gedragen, maar er moet wel gekeken naar een andere oplossing. Edwin Krijns van het CDA kondigde een motie aan waarin het college zou worden opgedragen een passende oplossing te vinden. Volgens hem zou een grote Aldi wel degelijk een toevoeging zijn aan het huidige winkelaanbod van de stad. GroenLinks commissielid Fred van Vliet ziet de oplossing in het oude winkelpand van de Dekamarkt aan de Spoorstraat. Ben Spandaw van de PvdA stelde dat uit de standpunten van Aldi en de heer Brinkman wel bleek dat het plan nog niet compleet was, er moet volgens hem duidelijker gedefinieerd worden wat precies een supermarkt is en wat niet, om soortgelijke discussies in de toekomst te voorkomen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button