Recensie

Doggy Style (recensie)

Adverentie

Dieren zijn voor de filmindustrie een dankbaar onderwerp. Vaak in een sprookjesachtige zetting zoals we die van Disney kennen. Naast de getekende verhalen met sprekende beesten zijn er al veel films waarin de dieren het verhaal laten zien zonder erbij te spreken. Nog leuker wordt het als het verhaal helemaal gespeeld wordt door dieren die net als mensen onderling met elkaar praten.

TV-serie schrijver Dan Perrault is de man die het verhaal “Strays” schreef. Regisseur Josh Greenbaum (Barb and Star go to Vista Del Mar) brengt de bijzondere hondenfilm uit onder de titel “Doggy Style”.

We maken kennis met de werkeloze nietsnut Doug. Een ongeveer 40-jarige man die zichzelf verwaarloosd en daarbij zijn hondje Reggie liever kwijt dan rijk is. Reggie (Stem: Ferrell) is een kleine blije Borderterriër die alleen maar graag met Doug speelt. Doug probeert hem meerdere malen te lozen door hem met de auto weg te brengen en dan een bal weg te gooien. Als Reggie dan de bal gaat zoeken rijdt Doug snel naar huis. Reggie denkt dat het een spelletje is en komt steeds weer terug. Doug is er helemaal klaar en brengt hem op een afstand van meer dan drie uur rijden ver weg. Reggie is nu echt verdwaald en maakt kennis met de zwerfhond Bug (stem: Fox).

Doggy Style – Universal Studios
Straattaal
Bug is een kleine Bostonterriër die bedenkelijke straattaal gebruikt en zo een grote bek heeft die grotere honden afschrikt. Bug neemt Reggie onder zijn hoede en leert hem hoe te overleven als zwerfhond. Reggie maakt ook kennis met de afgestudeerde politiehond Hunter (stem: Park). Hunter is een grote grijze Deense Dog die constant met een kunststof beschermkraag rondloopt en niet meer voor de politie werkt. Maggie (stem: Fisher) is een vrouwelijke Collie die de groep vrienden compleet maakt. Reggie wil toch weer terug naar zijn baasje Doug. Bug, Hunter en Maggie weten hem uit te leggen dat Doug eigenlijk een vreselijk slechte baas is. Nu wil Reggie zeker terug om wraak te nemen. De groep besluit hem te helpen met de weg terug te vinden.

Het gegeven van de film doet vermoeden dat het om een leuke kinderfilm gaat, maar met een kijkwijzer van 12 jaar is het beter om te jonge kinderen hier niet mee naar toe te nemen. Het taalgebruik en het gedrag van de mensen en de dieren is vulgair en doorspekt met poep, piemel en sexpraatjes. Voor de volwassen kijker heeft het zeker humor, want de discussies die de dieren met elkaar hebben zijn soms dubbelzinnig leuk. Comedy-acteur Will Ferrell (Holmes, Daddy’s Home) leent zijn stem aan het leuke hondje Reggie.

Acterende honden
Jamie Fox (Ray, Django Unchained) geeft de klein Bug zijn mooie eigenwijze karakter die de taal van de achterwijken lekker laat door klinken. Isla Fisher (Wolf like me, Confessions of a Shopaholic) geeft met haar stem de Collie Maggie een lief vrouwelijk karakter. Randall Park (The Interview) leent zijn sympathieke donkere stem aan de grote Dog Hunter. Will Forte (Mac Gruber, Nebraska) is de hoogst onaardige en vulgaire Doug. Een kleine rol is weggelegd voor Dennis Quaid (a Dog’s Purpose, The day after tomorrow). Hij mag als vogelaar zichzelf spelen. Het is fantastisch om te zien hoe de honden in het verhaal acteren, want dat is wat ze doen. De gesprekken met bewegende lippen, de scenes die het verhaal moeten maken lijken zo uit een draaiboek te komen. De echtheid van de honden blijft verrassend, terwijl ze af en toe lekker filosoferend uit de hoek kunnen komen. Het is een dierenfilm met een leuk verhaal, maar waar je wel moet rekenen op stevig taalgebruik.

Regie: Josh Greenbaum
Stemmen: Will Ferrell, Jamie Fox, Isla Fisher, Randall Park, Brett Gelman, Rob Riggle, Josh Gad, Sofia Vergara, Jamie Demetriou, Greta Lee, Jimmy Tatro, Harvey Guillén,
Met: Will Forte, Charity Cervantes, Dennis Quaid
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button