Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Schaapskuilmeer vanuit Waarland

Advertentie:

Het startpunt 21 van het Wandelnetwerk in Waarland is prachtig gelegen bij één van de oudste molens in Noord Holland: de Waertmolen. Een molen die al voorkwam op kaarten uit 1571, maar waarbij door houtmonsters aan het licht kwam dat deze al uit omstreeks 1532 moet dateren. Nog ruim tien jaar dus en dan is deze molen 500 jaar oud.

Ommetje Schaapskuilmeer staat op het programma en dat is een route van 5,6 kilometer door en langs weilanden. Maar voor de weilanden komen eerst nog kippen, pauwen en lama’s in zicht die de cursus “knap poseren voor dieren” nog niet hebben afgerond; de kippen slaan al tokkend op hol en de pauwen staan met hun achterwerk naar mij toe. De lama is eigenlijk heel fotogeniek met zijn Flippie Flink voortanden, maar draait steeds zijn kop weg als ik hem bijna scherp in beeld heb. Snel maar door via de volkstuinen naar het fietspad langs de weg. Knotwilgen langs de sloot en kool op het land, het barst hier in de regio van de koolsoorten.

Als het gras twee kontjes hoog staat!
Vier schapen op ons looppad.
Kegelvruchten
Een boom in een tuin langs de weg zit vol met enorme kegelvruchten, ik wist niet dat ze zo lang konden worden, wel 10 tot 12 centimeter. Het is op de wandelrondjes soms best verrassend wat er groeit en bloeit in Nederland. En verrassend zijn ook de bouwwerkjes onderweg, waaronder veel mini-biebjes in alle soorten en maten. Even voorbij de bieb is ook nog een Theetuin, die echter gesloten is; het bord met de theekopjes dat dienst doet als voederstation is echter uniek genoeg om vast te leggen!

De laatste huizen zijn gepasseerd en hier gaan we een groen dijkje op met vier nieuwsgierige schapen. Meestal gaan ze op de loop, maar deze blijven staan en eentje accepteert zelfs een voorzichtige aai boven zijn neusvleugels! De route gaat in slalom over deze dijk vanwege de keutels met rechts akkerland en links het water, waar af en toe een boot passeert. Het eerste stuk is goed te doen, maar als we weer over een hekje gaan lopen we tot onze knieën door hoog gras en riet. Deze wandeling begint op werken te lijken. Goedmaker is een prachtige blauwe libel die wel is gediplomeerd voor de eerder genoemde cursus knap poseren!

Waarland
Aan het eind van dit woeste gebied passeren we vijgenbomen en groeien er ook druiven. Bootjes liggen langs de kant en dan gaat de route via de weg verder. Een lange weg, waar naast het weidse uitzicht weinig te beleven valt en dan via de oranje pijl op de volgende lange weg naar Waarland. Dit is wel een saai stuk in de route, als tip voor de lezer die dit wil gaan doen zou ik het rondje andersom lopen om met het leukste stuk te eindigen. De oranje pijlen geven de route ook in twee richtingen aan. De laatste meters gaan weer over boerenland met veldbloemen; langs het zwembad en een creatief stilleven komt de wandelaar dan weer terecht bij die mooie molen waar het allemaal begon.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

2 reacties

  1. Leuke wandeltocht Jo, je kwam wel allerlei etenswaar tegen, kippen en die leggen eieren, druiven, etc. Je hoeft onderweg niet van de honger om te komen. We kwamen vroeger nog wel eens in Waarland daar woonden toen kennissen (allebei dood) dat was een uien boer.het zijn van die echte boeren dorpjes, ik zou er niet dood gevonden willen worden. Maar leuk om daar te wandelen,

    1. Je hebt gelijk Giny… het is leuk om te wandelen, maar verder gebeurt er bijna niets… ons veel te stil! We zochten ook nog even iets voor de lunch na de wandeling, maar zelfs geen snackbar oid. dus toen maar door gereden naar de Irish Pub in Verlaat!

Wellicht ook interessant

Back to top button