Politiek

Ontwikkeling Maritiem Cluster: ‘Van woorden naar actie’

Advertentie:

Den Helder – Het bestuursakkoord Maritiem Cluster is afgelopen zomer ondertekend door de gemeente Den Helder, de provincie Noord-Holland en de Koninklijke Marine. Na een periode van overleg, voorbereiding en planvorming is het nu tijd voor de volgende stap: het realiseren van het bestuursakkoord. Daar mag Hessel Hiemstra, begin januari 2024 aangetreden als programmamanager Maritiem Cluster, zich op richten. “Een eervolle maar ook uitdagende klus!”

Het Maritiem Cluster is de verzamelnaam voor alle activiteiten rond de marinebasis, de haven en de zee. In het bestuursakkoord staat beschreven hoe de betrokken partijen de komende jaren willen investeren in de haven, de stad en de regio. Een belangrijk doel is de bereikbaarheid en leefbaarheid in de regio te verbeteren. Zo wordt binnen het Maritiem Cluster gekeken naar de renovatie en/of verplaatsing van bruggen in Den Helder en de ontwikkeling van een logistieke hub op Kooypunt/Kooyhaven.

Medewerkers van de verschillende overheden kwamen op 14 december 2023 bijeen voor een eerste werksessie. De conclusie van deze dag was dat er nog veel te doen is en dat het belangrijk is samen de schouders er onder te zetten. Zo zei Paul Meijer van de Koninklijke Marine: “Ik roep iedereen op goed naar elkaar te luisteren, begrip te hebben voor elkaars standpunten en te denken in oplossingen en mogelijkheden. De weg naar succes is ingewikkeld en we moeten het samen doen.”

De planuitwerking begint met één cluster, die draait om de havenstructuur en verbetering van de bereikbaarheid. Daarbij ligt de focus op vier projecten: de Ravelijnbrug, de Moormanbrug, Buitenveld en Dijkversterking. Deze vier projecten bevinden zich allemaal in hetzelfde gebied en zijn dan ook met elkaar verbonden. Procesondersteuner Janbart van Ginkel van AT Osborne vertelt dat er een overkoepelende planning komt, toegespitst op de projecten die nu gaan lopen. “Bovendien gaan we een werkbare structuur opzetten om ervoor te zorgen dat de trein blijft rijden.”

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button