Den Helder

Algemene begraafplaats heeft binnenkort plek voor sterrenkindjes

Adverentie

Den Helder – De gemeente wil een gedeelte op de algemene begraafplaats inrichten voor sterrenkindjes. Dit zijn kindjes die dood ter wereld zijn gekomen na een zwangerschap van minder dan 24 weken, of kinderen die na een zwangerschap van minder dan 24 weken levend ter wereld zijn gekomen, maar minder dan 24 uur hebben geleefd. Voor kindjes die voor de 24 weken zwangerschap geboren worden is wettelijk niets geregeld. Met dit voorstel geeft de gemeente ouders een optie om hun kindje bij te zetten op het sterrenhofje.

Het creëren van een sterrenhofje is een initiatief van de Stadspartij Den Helder. Fractieleden Harrie van Dongen en Nadine Gatowinas zijn met het idee aan de slag gegaan, “want het zal je maar overkomen, dat je kindje al voor de geboorte of snel na de geboorte komt te overlijden”. Samen met wethouders De Vrij en Bais, maar ook met medewerkers en vrijwilligers van de openbare begraafplaats zijn de plannen voor een sterrenhofje uitgewerkt. Harrie van Dongen: “Wij zijn ontzettend blij met het uiteindelijke eindresultaat van het sterrenhofje. Natuurlijk zou je hopen dat het niet nodig was, maar als het dan toch zo is bieden wij ouders en familie een mooie laatste rustplaats en gedenkplaats aan voor hun kindje.”

Het sterrenhofje staat los van de kinderbegraafplaats, het kinderhofje, en is alleen bedoeld voor sterrenkindjes. Op deze plaats wordt ook een herdenkingsmonument geplaatst, waar alle sterrenkindjes herdacht kunnen worden, ook al worden deze niet hier begraven. Daarnaast zal op deze plek een bank geplaatst worden. Het voorstel dat het mogelijk maakt om sterrenkindjes te begraven op de algemene begraafplaats wordt officieel behandeld bij de gemeenteraad op 9 oktober, maar de verwachting is dat alle fracties ermee instemmen.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button