Den Helder

Taakstraf en rijontzegging voor ongeval met motorrijder

Adverentie

Den Helder – De 38-jarige Patrick Z. uit Den Helder, die op 1 februari 2022 op de Walvisvaardersweg in Den Helder met zijn bus een U bocht maakte, waardoor hij een zwaar ongeluk met een motorrijder veroorzaakte, is daarvoor veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. Daarnaast heeft hij een rijontzegging van zes maanden opgelegd gekregen. De rechtbank schrijft in het vonnis dat zij het Z. aanrekent dat hij het ongeluk heeft veroorzaakt.

Het OM eiste twee weken geleden eenzelfde straf. Het slachtoffer liep een dwarslaesie op en zal zijn leven lang in een elektrische rolstoel moeten zitten. De man, een marinier, is vader van twee zeer jonge kinderen. Ten tijde van het ongeluk was zijn vrouw zwanger van hun tweede kindje.

Op die bewuste dag reed Z. samen met een collega naar bejaardenhuis De Golfstroom voor een klus. Voor de rechtbank verklaarde hij: “Ik reed op de Walvisvaardersweg voor de Golfstroom met mijn bestelwagen eerste iets naar links om ruimte te zoeken voor de draai, zette toen mijn richtingaanwijzer aan naar rechts, keek in mijn spiegel en maakte toen de draai om mijn bus in tegengestelde richting te kunnen parkeren.” Hij zag de motorrijder niet aankomen in zijn spiegel.

Doffe klap
Tijdens de draai hoorden de mannen een doffe klap. Naast de bus lag de motorrijder op de weg. Hij had de bus niet meer kunnen ontwijken en was op de zijkant geklapt. De ambulance bracht de zwaar gewonde motorrijder met spoed naar een ziekenhuis in Amsterdam. De man lag vijf weken in coma. Daarna moest hij een jaar revalideren in Heliomare.

Pas een half jaar na het ongeluk kon het slachtoffer een verklaring bij de politie afleggen. Dat ging eerst met een letterbord: “De bus draaide uit het niets ineens de weg op.” Tijdens de slachtofferverklaring vertelde hij dat zijn gezin maakt dat het leven de moeite waard is. De man heeft bij alles hulp nodig. Inmiddels woont hij thuis en neemt zijn vrouw de zorg voor hem op zich. Ook vertelde hij dat hij zijn jongste kindje niet kan vasthouden vanwege spasmes die hij heeft: “Ik ben bang dat mijn dochtertje valt.”

De bestuurder van de bus was zeer geëmotioneerd tijdens de behandeling van zijn zaak. Hij worstelt nog dagelijks met het ongeluk en is in therapie gegaan om het te verwerken.

Artikel door Estella Heesen

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button